Review iPhone 6 4.7″. Terminalul arată mult mai bine în mână decât în pozele de prezentare de la lansare. Mă așteptam la altceva, dar produsul Apple mi-a lăsat o impresie foarte bună, cu mici detalii care erau oarecum de așteptat. Încă mai cred că 6 Plus este mai bun, abia aștept să-l văd. De data asta terminalul a ajuns în România mai rapid la QuickMobile, cu un preț pe măsura efortului. Prin ei a ajuns și la mine. Rețineți totuși că Apple are alți parteneri oficiali pe piața locală și că la operator
Sumarul articolului:
Pro și contra iPhone 6
Mi-a plăcut foarte mult:
– noul design, lejer modificat față de i5s;
– ecranul acoperit cu sticlă arată excelent;
– puterea de procesare și lipsa oricărui lag;
– autonomia destul de bună;
– camera foto este incredibilă, de asemenea filmează excelent;
– sunet excelent în căști, mai bun ca la Androizi;
– grafica aplicațiilor și a jocurilor rămâne de neegalat;
Rămân de discutat:
– prețul mare, a venit la aproape 1.000 de euro, a mai scăzut acum, dar este un preț imens;
– tot nu are slot de carduri;
iPhone 6 – design și realizare
Când am scos iPhone 6 din cutie am vrut să-l compar cu Galaxy Alpha – care a fost prezentat de mulți ca fiind principalul competitor. Ba chiar pregătisem o comparație cu Xperia Z3 Compact, un model premium compact comparabil. Dar odată scos din cutie nu am putut să nu remarc o chestie evidentă: seamănă cu Galaxy S4. Întâmplător am primit și iPhone 6 pe alb și am terminalul Samsung tot pe alb. Lăsând la o parte diferența de buton sau finisajele de pe spate, modelele sunt aproape identice. Chestie care spune multe despre design și evoluția industriei smartphone. Vă las să vedeți și poze.
Click pe imagini pentru mărire.
Desigur, diferă materialele, diferă dotările, S4 e deja depășit. Dar ca idee, atunci când Apple au mărit în final dimensiunile ecranului a ocolit cu puțin un design deja realizat de un competitor. Asta ca să nu mai vorbim de cine pe cine copiază. Asemănarea este mare, nu poți să nu o remarci dacă ai utilizat terminalul. Cu toate asta, trebuie spus pentru fanii Samsung, că se simte la fel de mult și diferența. Materialele iPhone 6 chiar sunt premium, este mai subțire, stă mai comod în mână. Abia aștept să văd iPhone 6 Plus, aproape sunt convins că e mai bun ca Note. Rămâne să vedem după test.
În primele zile eram uimit de autonomia mare a lui iPhone 6. Apoi mi-am dat seama că nu e chiar așa. Am lăsat telefonul actual deoparte și am utilizat iPhone mai bine de o săptămână. Dacă îl pui la treabă se duce și bateria. Ține cam 12 ore, maxim 14 dacă ești atent, dar nu trece ziua. La început avusese autonomie mare de peste 24 de ore, dar asta pentru că era practic second-phone, îl țineam nefolosit în buzunar și era doar cameră foto de ocazie. După ce am utilizat Facebook, Gmail, Twitter, Instagram, browser și Youtube, s-a dus și viața bateriei mai rapid. Mai ales dacă cu date mobile 3G/4G active.
Am comparat modelul cu Samsung Galaxy Alpha: n-au practic nicio treabă, sunt complet diferite și pe alte nișe. Alpha este mai metalic, pătrățos, cu detalii tehnice mai modeste, iPhone 6 subțire, rontunjit, performanțe maxime. De asemenea, l-am comparat un pic cu fostul iPhone. Arată mai bine, este mai subțire, mai interesant. Sigur, nu mai este atât de compact. Eu am renunțat rapid la 5S. Deși am folosit aproape 6 luni acest mode, am renunțat la el din cauza ecranului mic. Nu e chiar foarte mic, dar nu poți face pe el tot ce vrei și nu se compară la jocuri sau aplicații cu un Galaxy S sau Note. Comparând modelul cu iPhone 6, se văd diferențele.
Ecranul este mai mare, iar forma mai rotunjită. Marginile sunt mai subțiri, corpul este subțirel și senzația în mână este diferită. iPhone 6 este subțirel, stă foarte comod în mână, vezi bine pe ecran, are autonomie mai mare. Camera foto este de asemenea foarte bună. Deși nu are megapixelii unui Lumia 1020 sau măcar comparabil cu Z3 Compact , totuși calitatea pozei finale este bună. Nu poți face crop la fel de ușor și nici nu o poți imprima ca poster, dar la culori și claritate, camera foto de la iPhone rămâne foarte bună.
Camera foto – cum fotografiază
Rețineți că sunt poze micșorate, că astfel s-a mai dus din calitate, dar și așa se vede că sunt foarte bune. Am pus la final și ceva filmări realizate cu el, filmează de asemenea excelent calitativ.
Performanțe hardware
iPhone 6 este alături de Note 4, Nexus 6 sau LG G3 în fruntea clasamentelor de performanță hardware, toate testele benchmark afișând teste relativ similare. iPhone 6 Plus stă la fel de bine, doar că are ecran Full HD și asta afectează performanța finală, plasându-l puțin sub rivalii cu Android. Cu mici diferențe iPhone 6 și 6 Plus sunt peste Galaxy S5, Sony Xperia Z3, HTC One m8 și alte modele Android. Note 4 și Nexus 6 cam bat iPhone. Dar nu putem să nu observăm că Apple folosește procesor dual-core și 1GB de RAM, ceea ce înseamnă că optimizarea sistemului de operare este maximă. Stă foarte bine și la grafică, pentru pasionații de jocuri video. Mi-a plăcut că display-ul iPhone este calitativ, nu se văd pixelii, pe când ecranele 720 cu Android sunt vizibil slabe. Chiar și la Galaxy Alpha și în ciuda eforturilor Samsung, calitatea mai slabă este vizibilă.
Oricum, diferențele de hardware sunt din ce în ce mai mici. Da, ies punctaje diferite, da, unii sunt convinși că testele sunt corecte. Practic, vezi diferențele când ai telefonul în mână și îl butonezi. La S5, în ciuda scorurilor, am lag deseori, pornesc aplicații greu, am dezactivat TouchWiz din cauza de lag. La HTC One m8 mi s-a părut prea întunecat ecranul, deși diferențele sunt mici. Diferența între Xperia Z3 cu Snapdragon 801 sau Nokia Lumia 930 cu Snapdragon 800, este insesizabilă. Deși sistemele de operare diferă, nu au lag și nu sunt întârzieri la aplicații.
iPhone 6 nu are nici el lag și are aplicații testate și verificate, rapide, cu o grafică foarte bună. Dar ai parte și de porția de frustrări obișnuită. Nu poți copia rapid muzica de pe computer sau din serverul tău favorit. Trebuie importată prin iTunes și am uitat procedeul și a trebuit să-l caut iar… dar am rezolvat. E greu și să schimbi soneriile și sunetul la notificări și se vede asta pentru că 90% din cei care au iPhone au tonul de apel oficial. Pentru că celelalte incluse gratis sunt mai proaste decât alea de la telefoanele mobile clasice. Iar să faci din melodia favorită ringtone este mai greu la iPhone, pe când la Android dai doar click și setezi melodia ca ton de apel. La iPhone trebuie tăiată melodia la 0:29 secunde, transferată prin iTunes, apoi setată ca ton de apel.
Protejează investiția
Dacă tot ai investit o mulțime de bani în iPhone, este recomandat să iei măcar o folie de protecție și o husă. Eu am testat câteva modele de la MobileDirect.ro, mi-a plăcut cel mai mult cea de la UAG, este exact ce trebuie pentru iPhone și vine și cu folie de protecție. Cu husa UAG nici nu cred că se îndoaie telefonul, este făcută să reziste. Mi-a plăcut mult și cea pe verde de la Case Mate, este tot ce-ți trebuie. Cred că pentru cei din business sunt mai interesante cele de tip flip sau agendă, mai ales cele care au buzunar pentu carduri sau cărți de vizită. Vă recomand husele și carcasele pentru iPhone pentru că așa se păstrează valoarea lui în timp și îl poți vinde anul viitor la un preț mai bun.
Concluzii
iPhone 6 de 4.7 inch este cel mai interesant smartphone pentru cei care nu vor phablet și vor un device bine făcut, care arată bine și este foarte bine realizat. Nu găsești la banii ăștia un smartphone la fel de bun. Pe de altă parte este enervantă dependența de iTunes, lipsa unui card micro SD, ecranul care nu este Full HD. Apple și-a lăsat automat loc pentru îmbunătățiri, pentru că anul viitor probabil va lansa un 6S fără prea multe noutăți. Cam așa este ritmul lor normal de actualizări.
Ce este important de reținut – autonomia a crescut, este cel mai compact și mai bine finisat terminal premium, are o super-cameră foto. Este printre cele mai performante modele și dacă vrei ceva de top este printre modelele care merită banii.
După galeria foto vedeți partea de video și un film de unboxing și prezentare.
Galerie foto
Video – cum filmează iPhone 6
Video – unboxing, hands on
Eu o sa raman incontinuare cu iPhone 5S, mi se pare cel mai frumos telefon.
Nu am facut si nici nu o sa fac prea curand update la iOS8. Nu imi place deloc cum au facut acel control center iar restul “imbunatatirilor” chiar nu ma ajuta cu nimic pe mine.