Samsung Galaxy A3 2016 este telefonul compact, cu performanță decentă și preț bun pe care îl așteaptă orice utilizator chibzuit. Am testat și anul trecut modelul Galaxy A3 (2015), era un smartphone bun. Acum însă noua versiune este chiar impresionantă la acest nivel de preț.
Update: citește Samsung Galaxy A3 2017 review ->>

samsung galaxy a3 2016

Este mai mult decât o simplă actualizare, modelul arată oarecum similar, dar are multe noutăți comparat cu ediția 2015.

Pro și contra Galaxy A3 2016

Mi-a plăcut foarte mult:
– noul design, bun pentru acest nivel de preț;
– performanța decentă;
– ecran și cameră foto de bună calitate;
– autonomie bună;
– experiență de utilizare decentă;

Rămâne de discutat:
– la 1.200 de lei există alternative, modele bune de anul trecut;
– depinde ce dimensiuni de ecran preferi;

Experiența cu Galaxy A3 2016

Să trecem rapid prin detaliile tehnice ale noii versiuni, comparat cu ce aveam anul anterior. Galaxy A3 2016 aduce un ecran de 4,7 inch, în loc ce 4,5 inch față de anul anterior. Rezoluția este mai bună, 720p acum, comparat cu 960×540 pixeli anul anterior. Densitatea este mai bună, 312 ppi, se vede bine, totul ok. Este Super-AMOLED, deci calitatea e foarte bună.

Pentru Galaxy A3 2016 Samsung a ales un procesor Exynos 7 Octa 7580, cu patru nucee Cortex-A53 la 1.500 MHZ și accelerator grafic Mali-T720, doar 1.5GB de RAM. Cu toate astea experiența a fost bună. Camera de pe spate are acum senzor de 13 megapixeli, spre deosebire de 8 mpx anul anterior. Cea frontală este tot de 5 megapixeli. Iar lentilele sunt acum f/1.9 mai luminoase decât cele de anul trecut (f/2.4). Stocarea este tot de 16GB, iar acum are slot de carduri microSD de pînă la 128GB. Telefonul are tehnologie 4G LTE Cat 4 (150Mbps download, 50 Mbps upload, unde este disponibilă acoperirea). De asemenea, bateria integrată este acum de 2.300 mAh, comparat cu doar 1.900 mAh anul trecut. Modelul testat era single-SIM, există și o variantă dual-SIM.

Telefonul arată foarte bine, chiar a model premium, are o combinație de metal și sticlă bine lucrată. Am nimerit un model cu spatele auriu, sare în ochi imediat, dar este la fel de adevărat că se pătează rapid cu amprente dacă îl ții în mână și trebuie șters mereu. De asemenea, cred că se zgârie și i se poate sparge sticla de pe spate. O să vă vă învăț ce să faceți mai jos.

Fiind un model compact stă bine în buzunar, este comod de ținut în mână, de utilizat cu o singură mână. Nu este cel mai potrivit format pentru jocuri video, pentru văzut filme sau pentru alte activități multimedia. Nu zic că nu poate face și asta, ci că ecranul e mic, iar performanțele sunt medii. Se descurcă, dar nu va fi experiența plăcută de pe un phablet, de exemplu. Pentru cei care vor mai mult, cred că Galaxy A5 2016 este varianta mai bună.

Mi-a plăcut faptul că interfața nu are lag și că nu am experimentat nicio mare neplăcere. Aplicațiile au mers ok, iar ca idee, veneam după testul Galaxy S7 Edge și apoi Galaxy S7, dacă ar fi fost lag sau probleme aș fi remarcat imediat. Telefonul are tehnologie 4G, merge foarte bine dacă aveți servicii de ultima generație. Mi-a plăcut de asemenea autonomia bună, ține 12 ore de utilizare intensă, dacă sunteți mai chibzuiți o să treacă toată ziua.

Cred că este un telefon bun pentru cei care vor să facă poze sau selfie-uri, poate că nu e cel mai bun, dar oricum este printre cele mai bune la acest nivel de preț. În general telefoanele sub 1300 de lei au camere cu mulți megapixeli, dar în principiu proaste, cu mici excepții. Ar fi Lumia, ar fi Zenfone, câteva modele cu cameră foto bună. Dar altfel vorbim de petarde foto. La acest capitol Samsung se descurcă excelent.

Este o experiență plăcută ca player de muzică, are sunet bun, de asemenea are Radio FM, care a cam dispărut de pe la alte branduri cunoscute. Este un telefon care stă bine pe selfie-stick și cu un mini-trepied puteți face filmări foarte ok.

Ce spun testele de performanță

Am rulat pe Samsung Galaxy A3 2016 testele de performanță pe care le utilizez de obicei. Am pus Antutu, pentru că este cel mai popular pe platforma Android și sunt testate cam toate telefoanele, am pus Vellamo al Qualcomm, de curiozitate, să compar rezultatele. Apoi cu Aida64 am aflat că este varianta Exynos a terminalului, e un pic mai bine decât Qualcomm Snapdragon 410 în opinia mea personală.

Huse pentru Galaxy A3 2016

Ca la fiecare test serios vă prezint pentru acest smartphone și huse de la MobileDirect.ro. Sunt unele flip mișto, care acoperă și ecranul, dar și spatele din sticlă. Dacă îl scapi este oarecum protejat, dacă plouă este ferit, nu se zgârie dacă ai chei în buzunar, merită banii. Chiar dacă nu este un model foarte scump, Galaxy A3 2016 este mai sensibil decât terminalele din plastic dur sau cele cauciucate. Dacă ai husă de gen pe el, plus eventual folie pe ecran – dar nu e obligatoriu, atunci când te plictisești de telfon poți să-l vinzi mult mai ușor cu un preț bun.

Concluzii

Samsung Galaxy A3 2016 a evoluat foarte bine față de modelul anterior. Are ecran mai bun, baterie mai mare, tehnologii noi, dar rămâne în zona de preț entry-level. Îmi place design-ul de terminal premium. Dacă ar fi să iau un cadou pentru cineva, pentru tineri/tinere, pentru copii, m-aș gândi la acest model. Dacă ar fi să caut telefon pentru cineva care acum schimbă un model Android mai ieftin cu ceva mai bun, l-aș recomanda pe acesta. Sigur, eu folosesc și recomand terminalele cu ecrane mai mari, dar există oameni care preferă modelele compacte. Nu o să vă dezamăgească acest model.
Dacă v-am convins, îl puteți comanda pe acest link.