Am testat Samsung Galaxy A5 (2016), noua versiune pentru Galaxy A5 (2015). Deși am apreciat foarte tare modelul de anul trecut, noua versiune arată mai bine, are dotări tehnice excelente și are un preț bun, este un model pe care îl recomand celor care nu vor să cheltuie foarte mult pe smartphone, dar caută calitatea.
Update: – citiți și review-ul cu  Galaxy A5 2017.


Samsung Galaxy A5  (2016) review  (10)

Pro și contra Galaxy A5 (2016) review

Mi-a plăcut foarte mult:
– designul nou și finisajele premium;
– este compact și stă foarte bine în mână, fără să fie mic precum Galaxy A3;
– are o cameră foto bună, deși depinde de lumină;
– autonomia este foarte bună;
– ecran bun, imagini de calitate;
– experiență de utilizare bună, fără lag, performanțe decente;
– un nivel de preț decent;

Rămâne de discutat:
– există competitori de luat în calcul la acest nivel de preț;
– sunt curios cât de fiabilă e sticla pe spate, alte modele s-au lovit de problema asta;

Experiența cu Galaxy A5 (2016)

Eu am fost norocos să văd noile terminale încă de la lansare, iar principala impresie este că au adus design-ul de la Note 5 / Galaxy S6 pe linia de terminale accesibile. Adică totuși, A3 e un terminal de 1200 de lei, iar A5 costă acum (la data publicării articolului) 1700 de lei, nu sunt modele premium cum lansează Samsung de obicei, dar au elemente și design de flagship. Ceea ce este un lucru bun, contează și design-ul în luarea deciziei de achiziție. Comparat cu orice terminal chinezesc arată a smartphone adevărat și nu au probleme cu finisajele.  Ca performanță, este adevărat, nu se bate cu Xiaomi sau Meizu, dar are o performanță bună. L-am supus la principalele teste de benchmark, are scoruri bune, demne de 2016. Pot spune fără să mă fac de râs că este un smartphone care oferă tot ce vrei de la un model de top, dar la sub jumătate de preț. Aș recomanda oricând Galaxy A5 în fața modelelor comparabile ca preț de la Asus, Acer, Lenovo sau OnePlus. Nu am testat Xperia M5, dar este un model mai vechi. De altfel și de la Samsung găsim un model comparabil, S5 Neo, dar eu îl consider mai vechi.

Am testat versiunea cu procesor Exynos 7 Octa (7580), procesor cu patru nuclee Cortex-A57 și patru Cortex-A53, stau la 400MHz și pot ajunge la 1.600MHz la nevoie. De-asta rezultatele la teste sunt bune, nu veți avea probleme cu aplicațiile, jocuri video și multe altele. Poate rula bine mersi orice. Ecranul este de 5.2 inch, Full HD, un Super-AMOLED cu 424 ppi. Are stocare internă de 16GB, 2 GB de memorie RAM (atenție, are 2 GB de RAM nu 3 cum apare pe unele site-uri), slot de carduri de memorie de pînă la 128GB.

Camera foto principală are senzor de 13 megapixeli, cu stabilizare optică, iar cea frontală pentru poze selfie este de 5 megapixeli. Platforma Android este 5.1.1, iar în ultimele două zile am făcut două actualizări și se pare că mai vin noutăți de la Samsung. Bateria integrată este de 2.900 mAh, telefonul este suficient de subțire, dar are o autonomie bună.

Samsung Galaxy A5 (2016) apare pe mai multe site-uri ca fiind compatibil cu 4G TDD în banda 38, totuși, aș recomanda să verificați acest aspect înainte de a cumpăra telefonul chiar la operator.

Aș mai menționa un aspect pzoitiv, scannerul de amprentă s-a îmbunătățit. Înainte, spre deosebire de iPhone, de terminalele LG, HTC sau Huawei, Samsung avea un cititor de amprentă enervant. Pe restul, puneai degetul și se deblochează automat. La unele modele Samsung, trebuia “să freci” degetul pe scanner, de sus în jos, iar acest lucru dădea eroare în 50% din cazuri. La Galaxy A5 2016, cum pui degetul pe scanner, cum se deblochează. Mie personal nu mi-a dat eroare.

Performanțe hardware

Cum spuneam, am rulat principalele teste de performanță și este ok. Testul Antutu îi aduce un scor de 45.000 de puncte, cam 1/3 din modelele de top la ora actuală, dar peste Galaxy S5 și sub One M9 – modele care acum ceva vreme se băteau în topul performanțelor. Nu este un smartphone de luat dacă jucați unele jocuri video foarte intensive, care necesită procesoare de mare putere. Dar pentru orice alt utilizator normal este suficient și faptul că nu are lag în interfață și aplicații constituie un mare bonus. Vedeți mai jos cum se compară și cu alte modele în celelalte teste de performanță.

Camera foto

Galaxy A5 2016 are o camera foto principală cu senzor de 13 megapixeli, eu cred că este aceeași de la Galaxy Alpha, o cameră foto bună, lăudată de cei care au tesat-o. Am făcut poze în natură, pe lumină și spre seară, este ok. Are momente în care face focus în spatele subiectului, dar te prinzi pe ecran și poți corecta ușor. Am făcut fotografii de aproape, dar și peisaje, se văd ok și pe laptop sau pe monitorul mare. Nu am făcut fotografie de noapte, dar cred că se descurcă la fel de bine ca și alte modele similare.

Accesorii Galaxy A5 (2016)

Este clar că un model metalic, acoperit cu sticlă pe spate, are nevoie de protecție. Eu am testat unele de la MobileDirect.ro, sunt câteva foarte faine, modelele flipcover și smartcover, cele care îmbracă telefonul, sunt perfecte. Nu se zgârie pe lateralele metalice și nici nu riști să se crape dacă pică pe spate. Totuși, în lipsa unei huse cu protecție anti-șoc, telefonul se poate sparge oricum, depinde de unghiul în care cade și de înălțime. Majoritatea telefoanelor sunt testate pentru căderi de la 1 m sau 1.5 metri, dar utilizatorul le scapă în poziții incredibile, pe colț sau pe laterală și deseori se sparg ecranele, se desprind componente și multe altele. Husa vă poate ajuta, dar dacă vrei rezistență trebuie luată o husă cu protecție superioară.

Concluzii

Un lucru este clar, dacă pînă acum utilizatorii erau atenți și își doreau doar vârfuri de gamă, telefoanele foarte scumpe, dar foarte performante, apoi a venit un val al schimbării. O vreme publicul s-a axat pe smartphone-uri foarte ieftine, cele mai ieftine, cât mai ieftine. Dar au descoperit rapid că acestea nu merg, au probleme software sau hardware, nu au garanție sau nu este acordată corect. Așa că, la ora actuală, marele public se uită după modele echilibrate, cu preț bun, dar care oferă și acces la tehnologie, la o experiență bună, la un design bun. Samsung Galaxy A5 2016 este un astfel de model, oferă multe și are un preț bun. Eu personal în recomand ca alternativă bună la acest preț.

Galerie foto