Am testat și Flip 3, dar și Fold 3 și rămân la părerea mea: doar acest model mă atrage. Sigur, aș vrea un ecran un pic mai mare. Camere foto mai aproape de flagship-uri. Bateria ceva mai mare. Dar, per-total, este atractiv și Flip 3. Așa micuț rămâne mai degrabă un accesoriu de fashion pentru domnișoare. Dar este cu siguranță interesant și din ce-am citit face și vânzări foarte bune.

Pro și contra Samsung Galaxy Flip 3

Avantaje:

  • telefon pliabil chiar practic și comod de utilizat;
  • protejează bine ecranul și este rezistent;
  • are dotări hardware bune;
  • nu are un preț prea exagerat;

Dezavantaje:

  • este destul de mic și compact;
  • autonomia este limitată de bateria mică;
  • camerele foto sunt cam depășite;

Detalii tehnice Samsung Galaxy Flip

Ecran: 6.7 inch Dynamic AMOLED, 120Hz, 22:9, 2640×1080 pixeli, 425 ppi
Ecran exterior: 1.9 inch, Super AMOLED, 260×512 pixeli, 302 ppi
Procesor: Qualcomm Snapdragon 888
GPU: Adreno 660
Memorie: 8GB RAM
Stocare: 128 / 256 GB
Camera: 12 + 12 megapixeli
Selfie: 10 megapixeli
Dimensiuni: 72x86x17 mm pliat / 72x166x6.9 mm extins
Greutate: 183 gr
Baterie: 3.300 mAh
OS: Android 11 / One UI
Tehnologii: IPX8, WiFi6, Bluetooth 5.1,
Preț: 4.749 lei / 5.398,99 lei

Dă nota ta înainte de a merge mai departe:

Acordă nota ta:
[Total: 3 Media: 4]

Mai multe informații despre model pe site-ul Samsung România.

Impresii după testare

Eu am apreciat seria asta de la primul Galaxy Flip. Nu a existat un Flip 2, ci anul trecut au lansat un Flip 5G. Iar varianta nouă arată mai bine și este mai solid realizată.

Telefonul este interesant din mai multe puncte de vedere. Are dotări de flagship și tehnologii de top. Este practic comparabil cu un Galaxy S21 simplu, însă ecranul se și pliază. Are avantajul tehnologic, este mai interesant, stă mai bine în buzunar, protejează ecranul și te va ține bateria mai mult timp. Este ideal dacă nu v-ați obișnuit cu ecranul mare și dacă modelele peste 6 inch vi se par în general prea masive, greu de ținut în buzunar. Este cam singurul flagship atât de compact.

Desigur, ecranul deschis este de 6.7 inch, dar nu pe format clasic. Are un raport 22:9, mai înalt decât majoritatea modelelor. Râdeam de Sony că au ecranele 21:9, ăsta este și mai înalt. Sigur că nu sunt eu un expert, dar aș prefera oricând un ecran 16:9 normal, iar terminalul pliat să fie un pic mai lat, lăsând loc pentru o baterie mai mare. Fiind atât de îngust și subțirel, are bateria de numai 3.300 mAh, mult mai slab ca S21 (care are 4.000), deci ține mult mai puțin.

Altă eroare “strategică” pentru acest model este legată de camerele foto. Da, vrem inovații tehnologice, vrem formate noi, dar vrem să fie competitiv cu flagship-ul. Nu poți pune doar camere foto de 12 megapixeli sau 10 megapixeli. Măcar senzorul principal să fie mai răsărit. Mai adăuga un pic la cost, dar nu contează asta, ci mesajul transmis de el. Da, sunt și oameni neinteresați de fotografie. Dar tu, Samsung, te adresezi celor care apreciază și folosesc tehnologia foto. Și nu, pozele făcute cu 12 megapixeli nu sunt “exact la fel” ca alea de pe Note sau S21. Sunt diferențe mari. Nu se descurcă rău, dar avem pretenții.

Ca o notă personală, nu-mi place nici Fold 3. el are display mai mare și baterie mai mare. Dar el are o problemă de format. Când este deschis ecranul pare o tabletă pătrată, aproape de 4:3, dar nu tocmai. Utilitatea acestui format este mai mult pentru Zoom sau conferințe online, documente de tip Office. Nu e bun pentru filme sau jocuri, chiar și Facebook sau Instagram arată complet aiurea pe un astfel de display. Youtube nu se potrivește, majoritatea aplicațiilor nu se încadrează bine. Rămân la ideea cu 16:9 normal, cu două ecrane aproape pătrate de 8:9 și baterii mari în spate.

Teste benchmark

Având procesor Snapdragon 888 și destulă memorie RAM, stocare suficientă și rapidă, telefonul iese foarte bine în teste. Samsung nu reușește să optimizeze telefoanele pentru jocuri, deci nu vă așteptați la recorduri în Antutu sau alte teste, însă scorurile nu sunt slabe, ies peste nivelul Galaxy S21 de exemplu. La partea de autonomie stă prost. Terminalele Samsung cu procesor Snadpragon 888 ies un pic mai bine decât cele cu Exynos 2100. Dar totuși ies slab prin comparație de unele modele chinezești care oferă autonomie mult mai bună. Liderii aici sunt Motorola și Nokia, cu cele mai bune optimizări. Dar sunt și alte modele cu autonomie foarte bună.

Vedeți mai jos o parte din teste, pe altele le găsiți în clipul video de review.

Camere foto

Din cauza dimensiunilor mici, dar și pentru a ține costurile sub control, Samsung a folosit module foto de la seria Galaxy S10, de 12 megapixeli. Camera de selfie este de 10 megapixeli, deși chiar Samsung insistă cât de bun este formatul acesta pentru poze selfie. Cum ai putea să compari cu un telefon care are 32 sau 44 de megapixeli pe camera selfie? Dar desigur, teoria este aceeași: nu contează câți megapixeli ai.

Din păcate însă, consumatorii sunt atenți la detalii. Oamenii preferă din start modelele cu cameră foto de 64 de megapixeli sau cea de 108 megapixeli. Acest lucru s-a văzut și în clasamentele de vânzări. Și apoi, ce inovație tehnologică ai tu cu camere foto de acum trei ani? Dar situația merge mai departe așa. Iar Fold 3 are și ăla camere relativ slabe.

Vedeți mai jos o parte dintre imaginile realizate. Sunt micșorate și comprimate pentru a le putea urca pe blog.

Concluzii

Aș trece la un model de tip Flip mai degrabă decât la Fold. Este mai practic, mai comod de folosit și mai aproape de un smartphone normal. Însă sunt câteva lucuri pe care le-aș vrea neapărat pe acest model: ecran un pic mai mare, baterie mai mare, camere foto măcar de nivelul S21 Plus dacă nu S21 Ultra. Eu chiar folosesc aceste camere foto și am nevoie de cele mai bune. În rest, este ok, cred că pe viitor vor avea sucees. Fold 3 este interesant pentru birou, pentru oameni de afaceri, revin eu cu un articol separat. Dar Flip 3 este mai practic, mai comod de folosit și mai util.

Galerie foto