Samsung NX200 este cea mai nouă cameră foto mirrorless a sud-coreenilor (a cincea variantă, generația 3 cred), respectiv produsul care concurează direct cu NEX de la Sony, Lumix G de la Panasonic sau noul Nikon 1. Tot aud zvonuri despre ceva similar la Canon, dar încă nu am văzut informații concrete. Camera Samsung mi-a venit la test înainte de Sărbători, nu am făcut extraordinar de multe poze cu ea, dar am observat ceva util și am și câteva alte informații interesante.

Samsung NX200 camera
Samsung NX200 review

Samsung NX200

Camera foto nu este rea și ideea cu obiectivele care pot fi schimbate este una foarte bună. Totuși, sunt câteva nuanțe. Obiectivul de kit cu care a venit este un 20-50mm. Adică este ok pentru fotografii realizate de orice amator din lumea asta, dar nu are nimic special. De asemenea, dacă vrei să iei ceva mai bun, sunt foarte puține opțiuni, mai exact un teleobiectiv și o lentilă macro sau fisheye. Mai precis există vreo 8 obiective, dar se găsesc la noi doar vreo 3. La Nikon sau chiar la Sony ai mai multe opțiuni.

Corpul este mic și ușor, chiar are avantajul portabilității comparat cu Lumix G de exemplu. Designul este unul ok, nu iese foarte tare în evidență. Materialul este ok, iar modelul testat a fost negru, nu știu sigur dacă au alte variante de culori.

Senzorul este de 20,3 megapixeli, APS-C CMOS (adică senzor DSLR pe format relativ clasic). Display-ul este AMOLED cu diagonala de 3 inchi, chestie cu care eu am o problemă. Când am avut prima cameră cu ecran LED am descoperit asta, la AMOLED cred că e și mai nasol. Faci o poză și arată impecabil pe ecranul mic. Dar când o muți pe calculator, observi problema… Nu m-am obișnuit decât târziu să revăd imaginea făcând și zoom în ea pe ecranul camerei. Dar acum fac asta pentru un control sporit.

Meniul este foarte interesant, ușor de utilizat și fără prea multe opțiuni complicate. Mi-au plăcut foarte mult modurile speciale cu efecte, sunt distractive pentru familie și pentru momentele împreună cu prietenii. Controlul se face din butoane și din ecranul tactil. Dar adaug și două probleme mari: nu are bliț integrat deloc, plus de asta nu are măcar vizor electronic. Cu alte cuvinte cred că este un model cu mult focus pe zona consumer. Dar prețul este peste medie, 3.499 lei  la F64.

Avantaje și dezavantaje

Ca avantaje aș nota:
– dimensiunile reduse;
– senzorul mare și bun;
– interfața ușor de utilizat;
– obiectivele inter-schimbabile;
– efecte speciale interesante;

Ca dezavantaje:
– lipsa vizorului și a blițului;
– puține opțiuni de lentile;
– preț peste medie;

Calitatea imaginilor este bună. Am pus în galerie și un peisaj și ceva tentativă de macro. Are o calitate apropiată de DSLR, fără prea multe aberații. Neavând bliț, fotografia de interior sau pe noapte devine o provocare 🙂 Sigur, poți face fotografii mărind expunerea, cu trepied etc. Are funcție de fotografiere rapidă cu 7 cadre pe secundă. Filmarea este excelentă, 1080p, fără probleme pe lumină.

Deocamdată niciuna din camerele mirrorless sau Micro 4:3 nu reușesc să facă poze identice calitativ cu DSLR-ul cu oglindă. Sau poate că totul ține și de optică? N-am avut ocazia să testez camerele cu obiective mai bune.

Galerie foto

[nggallery id=293]