Am avut ocazia să testez un HDD extern rezistent de la Adata, mai exact modelul HD710M, pe care îl găsiți la ofertă pe eMAG. Modelul oferă conectivitate USB 3.0, spațiu de 1TB, precum și un design specific, exteriorul fiind din silicon și fibră de carbon pentru a rezista mai bine la lovituri, dar și la apă.

0003

Am reușit astfel să transfer o parte din arhiva foto care o aveam direct pe SSD, plus o parte din arhiva blogului. Acum le am în două (de fapt, trei) locații, așa că sunt sigur că nu voi pierde nimic important.

Pro și contra Adata HD710M

Mi-a plăcut foarte mult:
– design-ul general;
– conectivitate rapidă;
– rezistență la căderi și apă;
preț bun;

Rămâne de discutat:
– rămâne un device relativ mare;
– există posibilitatea de a pierde HDD-ul cu totul și să rămâi fără date;

Experiența cu Adata HD710M

Folosesc mai multe modele de HDD-uri externe, unele pentru poze, altele pentru documente, unele pentru back-up-ul de la computere. Deocamdată doar primul meu HDD, cu interfață miniUSB vechi de vreo 8 ani, a murit iremediabil. Mă gândesc însă că poate nu mai am cablul corect pentru conectare sau că a stat prea mult nefolosit. În rest, toate celelalte 5-6 HDD-uri externe funcționează foarte bine. Prefer cardurile de memorie, fiind mici și putând fi utilizate la telefon, ai datele mai aproape, dar deocamdată nu am microSD mai mare de 64GB. Nici USB stick peste 128GB nu am, așa că pentru volum mare de date rămâne HDD-ul extern. De asemenea, fiind mai mare, ai șanse mai puține să pierzi dispozitivul. Am pierdut multe carduri de memorie, iar altele s-au stricat după ce le-am transferat între telefoane și camere foto.

Adata HD710M este clar realizat pentru fotografii sau cei are filmează în natură, de unde și design-ul ușor de camuflaj. De asemenea, să nu uităm că rezistă la șocuri, respectă standardele militare (IP68), rezistă la praf (IP6X), la apă (IPX8) și la căderi de la 1,8 metri. Modelul are și un frate de 2TB pe care îl recomand pentru fotografii profesioniști care trag RAW și cei care filmează 4K.

Cablul de USB 3.0 se prinde în jurul HDD-ului, așa că nu îl vei pierde ușor. Eu din 5-6 hard-discuri externe vreo 3 sunt fără cabluri, doar două au mai păstrat și cablul original.

Am rulat niște teste de viteză, nu ies cele mai bune scoruri, dar nici foarte rele. Prima dată 100MB/s citire și 90MB/s scriere, apoi a mai scos și 70MB/s scriere și 80MB/s citire și tot așa. Nu am atins cifrele teoretice promise de USB 3.0, dar se știe că 100MB/s este limitarea dată de producători la modul general.

clipboard02

clipboard03

clipboard01

Concluzii

Adata HD710M este perfect pentru fotografii care vor un HDD extern rapid și rezistent, să nu stea cu grijă atunci când merg în Deltă, în pădure, pe munte, în situații dificile. Ei vorbesc în prezentare și despre deșert sau alte situații extreme. Trebuie să salvezi pozele la un moment dat, deși cardurile sunt sigure, dar uneori ai nevoie de mai mult spațiu pentru a realiza imagini noi. Este perfect pentru cei care filmează sau lucrează la proiecte grafice și au cantități mari de date de mutat între computere. Iar prețul este excelent.

Galerie foto