Meta ar lansa un abonament lunar fără reclame pentru Instagram sau Facebook. Cel de Insta va costa 14 dolari pe lună, iar cu tot cu Facebook utilizatorii vor plăti 17 dolari lunar, scrie Engadget. Nu știu de ce prețurile pentru europeni sunt în dolari. Cei care refuză abonamentul vor trebui să accepte reclame targetate (folosirea datelor personale pentru targetarea cu reclame).

Abonament lunar fără reclame pentru Instagram sau Facebook

Abonament lunar fără reclame pentru Instagram sau Facebook

Meta ar putea percepe utilizatorilor Instagram din Europa o taxă de abonament de 14 USD pe lună, cu excepția cazului în care optează pentru reclame targetate, potrivit The Wall Street Journal. În plus, poate impune o taxă lunară combinată de 17 USD pentru accesul fără reclame la Facebook și Instagram pe desktop.

Luna trecută, au apărut zvonuri că Meta va începe să forțeze utilizatorii care au renunțat la anunțurile targetate să treacă la abonament. Taxele potențiale erau necunoscute încă. Utilizatorii care doresc să plătească nu vor vedea publicitate pe Facebook și Instagram. Cei care doresc să rămână la versiunea gratuită ar trebui să își dea acordul să fie vizați de reclame pe baza datelor lor personale. Se pare că compania a discutat planurile cu autoritățile de reglementare din Bruxelles și Irlanda.

Mișcarea vine ca răspuns la o hotărâre judecătorească din iulie care a constatat că Facebook trebuie să obțină consimțământul utilizatorilor pentru a folosi datele personale la targetare. Acea instanță a spus că operatorii site-ului trebuie să demonstreze că utilizatorii și-au dat permisiunea de bună voie. Ar trebui să le permită să respingă urmărirea anunțurilor. Este exact ceea ce a făcut Apple cu iOS 14 și, cum foarte puțini utilizatori care au acceptat, Meta a prezis o scădere semnificativă a veniturilor sale. În hotărârea sa, instanța UE a mai spus că companiile ar trebui să exploreze modele de abonament pentru utilizatori.

Dacă sunt exacte, cifrele dezvăluite de WSJ sunt mai mari decât prețurile Netflix, Youtube Premium, Spotify sau alte servicii similare. Abonamentul Twitter (X) este de vreo 9 dolari pe lună. Meta ar putea forța efectiv utilizatorii obișnuiți să accepte reclame targetate pentru a putea folosi rețeaua socială.