Agenția spațială europeană (ESA) a prezentat în detaliu prima bază permanentă pe Lună, un Templu Lunar, cum i-au zis ei, un proiect care poate demara curând și poate duce la crearea unui oraș spațial. Click pe imagine pentru mărire.

Practic, o singură misiune autonomă poate instala pe Lună prima parte a misiunii, un dom de 50 de metri înălțime, care este conflabil, dar acompaniat de o structură ușoară care formează un schelet extrem de rezistent. Intrarea se face printr-un container metalic, care asigură și rolul de reglare a presiunii pentru astronauții care vor intra. Misiunea va conține un robot care va acoperi acest dom cu pietre și sol de pe Lună, pentru a feri construcția de radiații solare și de meteoriții mici. Vor exista trei „ferestre”, iar domul este situat într-o regiune a satelitului nostru unde este lumină solară tot timpul. Odată terminată construcția, ea poate adăposti patru membri ai echipajului pe o perioadă nedeterminată. Cât au provizii. După cum știți, s-a descoperit deja apă pe Lună.

ESA a făcut publice aceste planuri anul trecut, aveți un video la final cu informații suplimentare. Anul trecut, proiectul lor a fost rafinat pînă la un punct în care coturile au fost reduse la maxim, iar eficiența a fost crescută prin introducerea roboților autonomi. Planurile sunt să realizeze un adevărat oraș pe Lună, iar acesta să fie primul pas spre colonizarea altor planete.

Ca locație au ales craterul Shackleton de la Polul Sud al Lunii și are un interior care este întunecat tot timpul. Deși are soare tot timpul anului, Pământul este rar vizibil de acolo. Ca locație concura inițial și un crater din zona de Nord, dar cercetătorii au decis că acolo era vizibil Pământul tot timpul, ceea ce i-ar fi predispus pe astronauți la nostalgie, în loc să fie mai creativi.

Povestea de anul trecut este aici:Pe site-ul DailyMail este un alt clip mai interesant.