AMD Ryzen 7000 a fost prezentat azi la Computex. Este primul procesor de desktop produs pe 5 nanometri. Folosește arhitectura Zen 4. Va avea memoria cache L2 dublă per nucleu, ducând-o de la 512KB per nucleu la 1MB. AMD susține, de asemenea, o creștere mai mare de 15% a performanței single-thread.

AMD pretinde viteze de ceas de peste 5 GHz în timpul jocurilor. Într-o demonstrație care a rulat Ghostwire: Tokyo, un procesor neidentificat cu 16 nuclee din seria 7000 a fost capabil să atingă viteze de ceas de până la 5.5 GHz. În cadrul demonstrației, compania a reușit să demonstreze un timp de randare cu 30% mai rapid într-un test personalizat pe același procesor, comparativ cu Core i9-12900K.

AMD a prezentat un pic și platforma Socket AM5, care va găzdui Ryzen 7000 și, probabil, viitoarele procesoare Ryzen. Cu toate acestea, AMD nu a furnizat nicio informație ferme despre compatibilitatea viitoare pentru această platformă.

Cea mai mare schimbare este trecerea de la PGA la LGA, ceea ce înseamnă că pinii vor fi acum pe placa de bază și nu pe CPU. Va avea 1718 pini și suport nativ pentru piese cu TDP de până la 170W. În ciuda schimbării de design, AM5 va fi compatibil cu coolere AM4.

Compania a anunțat trei noi chipseturi de plăci de bază AM5. În vârful gamei se află X670E, care va prezenta toate noile funcții și cele mai multe opțiuni de conectivitate cu PCIe 5.0 disponibil pentru două sloturi grafice și unul pentru stocare. Urmează X670, care oferă benzi PCIe 5.0 pentru un slot de stocare și opțional pentru grafică. În cele din urmă, este B650 orientat spre buget, care va oferi PCIe 5.0 doar pentru stocare.

Plăcile de bază vor fi disponibile de la toți partenerii OEM importanți. AMD a promis, de asemenea, disponibilitatea stocării PCIe 5.0 până când Ryzen 7000 va ajunge pe rafturi. Vor avea viteze de citire secvenţială cu până la 60% mai mari comparativ cu unităţile 4.0.