În contextul sancțiunilor impuse Rusiei, criptomonedele reprezintă o oportunitate pentru Moscova să evite sancțiunile internaționale. Așa că nu este deloc o surpriză că Departamentul de Justiție al SUA își intensifică controlul asupra criptomonedelor, conform Risco.
Decizii de control și reglementare
Departamentul de Justiție al SUA a anunțat săptămâna trecută înființarea Echipei Naționale de Sancționare în domeniul Criptomonedelor, pentru a combate folosirea activelor digitale în scop infracțional. Anunțul a fost făcut la Conferința de Securitate Cibernetică din Munich, Germania.
SUA a recurs la această măsură după ce a crescut numărul de infracțiuni cripto care aveau legătură cu traficul de droguri și contrabanda în mediul online. Echipa se va concentra asupra schimburilor de monede virtuale, dar și pe entitățile care realizează aceste tranzacții. 2021 a fost anul în care a avut loc cea mai rapidă creștere a pieței de criptomonede, însă a venit la pachet și cu o sporire de 80% a numărului de înșelătorii în acest domeniu. Conform Chainalysis, anul trecut spălarea de bani pe piața cripto a crescut cu 30%, ajungând la suma de $900 milioane. Hackerii au reușit să depisteze vulnerabilitatea codului a criptomonedei SPARTA (Spartan Protocol Token), furând în acest fel $30 milioane, care au fost transformați ulterior în Bitcoin și Ethereum.
Monaco a anunțat că va adopta o măsură similară. Din 2017 până în prezent au fost spălați $33 miliarde prin intermediul criptomonedelor. De când a fost făcut anunțul, Bitcoin este în continuă scădere, lucru care a afectat la rândul său și cursul celorlalte monede virtuale existente.
Infractorii folosesc diferite metode și servicii care trimit fonduri prin numeroase adrese sau afaceri pentru a le ascunde originile. Activele sunt apoi trimise dintr-o sursă aparent legitimă la o adresă de destinație sau la un schimb pentru a fi lichidate. Acest proces face foarte dificilă urmărirea fondurilor spălate până la activități ilicite.
Spălarea banilor prin cripto
Mai jos sunt cele 5 cele mai populare metode folosite de criminali pentru spălarea fondurilor pe blockchain.
- Serviciile „Nested” sunt o categorie largă de servicii care operează în cadrul unuia sau mai multor schimburi. Aceste servicii utilizează adrese găzduite de burse pentru a profita de lichiditatea burselor și pentru a valorifica oportunitățile de tranzacționare. Unele schimburi nu necesită standarde înalte de conformitate pentru serviciile imbricate, permițând actorilor răi să le exploateze pentru spălarea banilor.
- Platformele de jocuri de noroc sunt populare în rândul spălatorilor de bani criptomonede. Fondurile sunt plătite în platformă printr-o combinație de conturi identificabile sau anonime. Aceștia sunt fie încasați, fie plasați în pariuri, adesea în colaborare cu afiliații. Odată ce banii din contul de jocuri de noroc sunt plătiți, li se poate acorda statut juridic.
- Mixerele sunt servicii care combină activele digitale de la mai multe adrese înainte de a le elibera la intervale aleatorii către noi adrese de destinație sau portofele, crescând astfel anonimatul. Ele sunt adesea folosite pentru a ascunde urma fondurilor înainte de a fi transferate către afaceri legitime sau schimburi majore. ,
- Schimburile neconforme sunt schimburile care nu se supun sau nu sunt supuse reglementărilor sau au programe de conformitate laxe. Aceste schimburi necesită puțină sau deloc verificarea identității utilizatorului pentru a transfera cripto-active și, prin urmare, sunt foarte atractive pentru actorii ilegali.
- Serviciile cu sediul în jurisdicții cu risc ridicat sunt servicii din jurisdicții identificate ca având deficiențe strategice în regimurile lor de combatere a spălării banilor sau de combatere a finanțării terorismului (CFT).
Citește articolul original pe Risco.ro.