Există multe aplicații pentru recuperarea datelor, dar puține sunt testate și verificate de utilizatori. Eu am descoperit zilele trecute Recoverit Data Recovery pentru PC și Mac.

Foarte mulți utilizatori obișnuiți dar și cei din companii ignoră măsurile elementare de securitate a datelor – simplul back-up, copierea informațiilor pe un USB extern sau în locații din rețea, dar și sfaturile practice privind evitarea dezastrelor (de exemplu, utilizarea unui UPS pentru cazurile nefericite în care rețeaua electrică are probleme). Cum la noi totul se face pe fugă, exact când veți avea nevoie de niște date pentru clientul cel mai important, atunci se întâmplă să nu meargă computerul. Ecran albastru, nu mai pornește, nu mai face nimic…

În alte ocazii, am pățit de exemplu să șterg din greșeală un folder și să golesc Recycle bin pentru a face spațiu pe hard disc. Atunci fișierele devin mai greu de recuperat fără soluții speciale. Deseori chiar aveam mare nevoie de fișierele din acel folder și am testat mai multe aplicații de recuperare a datelor.

Timpul scurs între ștergerea si recuperarea datelor nu este neapărat important. Totul depinde dacă ați scris alte informații peste acele date. Dacă pe spațiul pe care se aflau datele au fost stocate date noi, atunci recuperarea nu va ridica probleme.

Alt aspect deseori ignorat pe care trebuie să-l aveţi în vedere: dacă un hard disk este defect, nu încercați să recuperați datele pe acelaşi hard disk defect. Este posibil ca o parte să fie utilizabile, dar nu în totalitate.

Important este să nu intrați în panică. Că e vorba de un stick USB, un card SD, un hard-disc normal, SSD sau chiar HDD extern, poblema se poate rezolva. Ok, este supărător că nu ai datele în momentul în care le vrei și este o problemă că întârzii cu răspunsul la un client important. Dar se poate rezolva.

Există o mulțime de aplicații utilitare pe Windows sau Mac pe care le puteţi găsi online. Deși toate spun că sunt gratuite, de fapt doar demo este gratuit, iar pentru recuperare trebuie să plătiți.

Eu am descoperit Recoverit Data Recovery pentru PC și Mac , o aplicație simplă de instalat și utilizat, capabilă să scaneze hard-discul și să recupereze datele. Este atât de simplu. Doar instalezi aplicația, o lași să scaneze și vezi acolo lista de fișiere care pot fi recuperate. Dacă datele tale dorite sunt acolo, plătești licența și le recuperezi instant.

Sunt mai multe variante de licențiere, cea de bază este 59.95 dolari pentru un an pentru un computer. Varianta mai avansată costă 69.95 dolari (1 an/1PC), dar permite și recuperarea datelor în cazul unui System Crash. Iar varianta All Inclusive costă 79.95 dolari și acoperă un an pentru două sisteme. De asemenea, cu doar 10 dolari puteți extinde acea licență pentru toată durata de viață a PC-ului. Adăugați și taxele la aceste prețuri. Mai exact, versiunea completă este 117,68 dolari și vă ferește de surprize pe viitor.

Mi se pare o idee foarte bună și vă recomand să încercați aplicația și să-mi lăsați un comentariu dacă v-a fost utilă.