Apple a lansat oficial noile terminale iPhone – atât 5S cât și 5C modelul ieftin. Toate zvonurile s-au confirmat. Este clar că aveau nevoie de un iPhone 5S pentru a relansa vânzările, dar și zvonurile privind iPhone 5C, un terminal ieftin, s-au dovedit credibile. Am urmărit lansarea live și am comentat live pe ȘtirileProTV.ro înainte de meci.

iPhone 5S

 

Personal, eu am fost dezamăgit și de iPhone 5 și sunt iar dezamăgit. Nimic inovator, nimic extraordinar, nu ecran mare, nu baterie mai mare. Sunt îmbunătățiri doar la nivel de procesor și vine cu iOS7 direct. Mi-ar fi plăcut să lanseze un iPhone cu ecran mare. Măcar să îl anunțe. Că ar fi fost de 4,8 inch sau de 6 inch, aproape că nu contează. Cred că s-ar vinde bine și ar crea un nou segment pentru Apple. Și ar contracara competiția. Dar nu a fost să fie. Nici iWatch, nici iPad-uri de data asta.

Live text de la evenimentul Apple

Am urmărit în seara asta lansarea pe mai multe site-uri (în principal aici) și am pus aici pe blog doar ideile principale. Evenimentul Apple a început cu o discuție despre iTunes Festival, un eveniment online, gratuit, la care participă zeci de milioane de oameni din toată lumea.

Tim Cook a trecut apoi rapid în revista zona de retail, magazinele Apple, dezvoltarea lanțului de vânzare și alte chestii de gen. Magazinele sunt acum despărțite în două zone clare – vânzări de gadgeturi și service și suport pentru clienții existenți.

Apple a anunat că va trece luna asta de 700 de milioane de utilizatori de gadgeturi iOS. Iar prezentarea a mers apoi către iOS 7 și funcțiile acestuia. Siri a învățat să efectueze căutări în fotografii.

Din 18 septembrie vine iOS 7 pe toate device-urile compatibile. Prezentarea Apple se mută acum pe iWork, aplicația tip Office.

iPhones

Sunt două noi iPhone-uri oficial. Primul confirmat este iPhone 5C.
Are display Retina din 4 inch. Probabil este fix precum modelul prezentat care a ajuns și la mine. Procesorul este A6, practic avem un iPhone 5 cu carcasa de plastic, în diverse culori.

Carcasele colorate au un preț de 29 de dolari. Telefonul costă 99 de dolari, model de 16GB, cu abonament pe doi ani sau 199 dolari cu 32 de GB.

iPhone 5S

Prezentat deja drept “cel mai bun terminal ever”, modelul este disponibil în culorile anunțate pe surse, silver, gri și auriu / șampanie.

Procesor A7 pe 64 de biți, mult mai rapid, dar rulează și aplicațiile pe 32 de biți.

iPhone 5S

Deocamdată este un demo de jocuri video – este mai performant și la procesor și la grafică. Dar nu avem încă alte detalii. Performanța hardware este “de nivelul unui desktop” spun oficialii Apple.

Prezintă acum M7, un procesor “de mișcare”, care analizează plimbările și exercițiile tale.

Bateria ține cam așa: 3G: 10 ore de vorbit, 10 ore de 4G pe net.

iPhone 5S are un senzor foto mai mare cu 15% și elemente optice, apertură 2.2, zic că are mai mulți megapixeli. Au introdus stabilizare, rafală de 10 cadre pe secundă, filmează 720p la 120 de cadre pe secundă.

Touch ID este oficial noua metodă de identificare cu amprentă. Senzorul este situat sub butonul Home, unde este inelul de aluminiu.

Prețurile sunt similare, 16GB este 199 dolari la abonament,32GB este 299 dolari și 64 GB este 399 de dolari. Nu știm cât costă fără abonament.

Retina display de 4-inch 1136×640 pixeli și 326 ppi.

Detaliile tehnice sunt aici.

Lansarea în România ar urma să fie în octombrie, cu prețuri de 700-800 de euro fără abonament.