Am urmărit live Apple WWDC 2016 și am notat aici toate lansările oficiale și noutățile care au fost dezvăluite astăzi. Evenimentul a început la ora 20-00, eu am lăsat aici cele mai interesante lucruri și link-uri de urmărit.

dreamstime_s_18180024

Credit foto: © Jordan Stern | Dreamstime.com – Apple

ads

Am urmărit= un stream oficial Apple pentru acest eveniment, chiar aici. E posibil să păsteze înregistrarea activă.

De asemenea, așa cum fac mereu, am urmărit live text pe The Verge sau alte bloguri americane, gen TechRadar.

apple-wwdc-20160613-373

WWDC 2016 – idei principale

Tim Cook a urcat pe scena WWDC 2016, fiind primit cu ovații. Șeful Apple a condamnat atentatul terorist din Orlando, iar apoi a trecut la treabă. Comunitatea Apple are acum 13 milioane de dezvoltatori software, în sală sunt 5.000 de oameni din 74 de țări. Este a 27-a ediție anuală a evenimentului. App Store a trecut de 2 milioane de aplicații, împlinește fix 8 ani de lansare, iar atunci avea 500 de aplicații.

Sumele plătite de Apple către dezvoltatorii software totalizează 50 de miliarde de dolari. Au fost în total peste 130 de miliarde de download-uri.

Apple Watch primește watchOS 3. O mare parte din prezentarea Apple se referă la ceasul Apple. Principala îmbunătățire este reducerea timpului de răspuns, aplicațiile pornesc aproape instant, cel puțin în demonstrații. Sunt multe îmbunătățiri la nivel de aplicații fitness, la nivelul Health și în continuare vor fi aplicații dedicate ceasului și aplicații care lurează în colaborare cu smartphone-ul. Sunt gesturi noi în watchOS 3, dar și funcții noi pentru butonul lateral de control (numit acum Dock Button). Aplicația pentru scris mesaje are îmbunătățiri, iar dacă vrei să suni la urgențe știe numerele din locația ta, nu sună doar la 911. Apple a prezentat și aplicația nativă Lyft, un competitor al Uber. Toți utilizatorii Apple Watch vor primi update la watchOS 3.

Prezentarea se mută la Apple TV, care are mai multe canale și mai multe aplicații și jocuri video.

Urmează OS X. Numele este aici de 15 ani, iar Apple a decis că este momentul să schimbe numele. Mac OS este oficial noul nume al sistemului de operare desktop. În cazul de față, ediția nouă este Mac OS Sierra. Noul sistem de operare este compatibil cu sistemele mai vechi, iar acum aduce conceptul de continuitate, poți lucra același lucru la Mac, la iPad sau iPhone, reluând din același punct. Auto-unlock, poți debloca computerul Mac folosind Apple Watch în loc de parolă.

Apple pune accent pe iCloud, vor să elibereze spațiul de pe hard-discurile utilizatorilor folosind stocarea în Cloud. Zic că sunt acum 10 miliarde de documente stocate în iCloud. Problema este că odată costă în plus, doi nu ai acces la Internet peste tot, iar dacă se întâmplă să fie vreo problemă la datacenter, atunci chiar că e nasol. Dar, depinde și de fișiere stochezi în Cloud.

Oficial, Siri este acum disponibilă pe computerele Mac (desktop sau laptop). Apple vrea să înlocuiască chiar și căutarea de fișiere cu comenzile vocale preluate de Siri. Se pot lua rezultatele cu copy+paste, se pot face short-cut-uri și se pot edita rezultatele rapid. Folosește Apple Pencil pentru a face desene peste hărțile pe care lucra. Copy+paste de pe un device pe altul, de pe Mac pe iPad.

Apple Pay a fost adăugat și el în Mac Os, iar acum utilizatorii pot plăti online cu soluția de plată de la Apple.

iOS 10 are zece nouăți importante la această prezentare. Se schimbă chiar și interfața principală. Când ridici telefonul de pe birou, apare automat lock screen cu notificările. Au deja activa 3D Touch, poți face acțiuni din lock screen. Poți răspunde la mesaje sau să vezi diverse evoluții în timp real (cum vine mașina Uber). Poți șterge rapid notificările.

Slide din dreapta lock-screen-ului și se deschide camera foto. Cred că noul iOS 10 va avea probleme cu accesul neautorizat la informații. Vedem, n-au zis nimic pe tema asta. Cu 3D Touch poți vedea informații din aplicațiile actualizate fără să deschizi aplicația. Cum ar fi scoruri sau știri sau statusul tău în jocuri video.

Siri pe mobil are acum 2 miliarde de solicitări pe săptămână, iar de-acum Apple deschide Siri pentru programatorii parteneri, pentru a putea lansa comenzi specializate pentru aplicațiile lor. Siri va accesa de asemnenea ceea ce scrii pentru a „înțelege mai bine” ceea ce scrii, să furnizeze localizare și soluții în timp real.

La Photo vor aduce îmbunătățiri precum recunoaștere automată a fețelor și a obiectelor, pentru a nu mai fi nevoie să scrii tu ce anume ai fotografiat, dar știe să le găsească după descriere. Pe lângă galeria clasică există o nouă rubrică, Memories, unde vei vedea fotografiile organizate după diverse date sau membrii familiei și așa mai departe.

Trec la Apple Maps, care aduce un design nou. Prezentarea se mută la zona de muzică, Beats și producția de conținut pentru iTunes. Apple News a adăugat publisheri și are acum milioane de cititori în fiecare zi. Poți citi subiecte pe tema favorită, dar ai și Features, subiecte alese de editori din echipa Apple. Inlcud acum Breaking News și se vor putea accesa publicațiile cu abonament.

Apple HomeKit, singura soluție care suportă o mulțime de accesorii smart disponibile acum. Vorbesc despre iMessages, despre emoji pentru keyboard, iar noutatea acum ar fi că poți scrie ceva cu „cerneală invizibilă”, iar apoi dezvălui mesajul pentru un impact mai interesant. Aplicația permite trimiterea de desene, bătăi ale inimii și altele asemenea. De asemenea, au integrat Apple Music cu aplicația, se pot face grupuri de conversație, iar acum la final au arătat cum au comandat de mâncare direct din iMessage.

Au mai fost și altele, dar acestea sunt principalele anunțuri.