ARM, care produce arhitectura procesoarelor folosite la smartphone și computere, intenționează să producă și propriul cip prototip. După cum raportează Financial Times, designerul de cipuri caută parteneri de producție pentru a ajuta la dezvoltarea propriului procesor.

ARM
Sursa foto: https://ro.depositphotos.com/

În loc să producă un design de cip existent, „mai mulți directori din industrie” au declarat pentru Financial Times că ARM intenționează să producă un procesor mai avansat, nemaivăzut până acum. Deși ARM nu comentează, acest cip este de așteptat să fie folosit doar pentru a prezenta ceea ce este posibil, iar compania nu are de gând să-l licențieze sau să-l vândă ca produs.

De asemenea, se crede că acesta nu este un proiect de producție unic. Compania va forma o echipă de „inginerie a soluțiilor” condusă de Kevork Kechichian (fostul NXP Semiconductors și Qualcomm) pentru a continua dezvoltarea cipurilor prototip pentru diferite sectoare, inclusiv dispozitive mobile și laptopuri.

ARM, care deține o cotă de piață de peste 90% în cipuri pentru smartphone-uri, oferă proiecte de cipuri designerilor de semiconductori și le percepe redevențe. Cu toate acestea, ARM a spus în raportul său anual că, având în vedere că cei mai buni 20 de clienți ai săi reprezintă 86% din venituri în 2022, concentrarea semnificativă reprezintă un risc pe viitor.

ARM a intentat un proces împotriva Qualcomm, unul dintre clienții săi principali, în august 2022 pentru presupusa încălcare a acordurilor de licență. Înainte de proces, Qualcomm a achiziționat Nuvia, un startup de semiconductori, pentru 1,4 miliarde de dolari pentru a dezvolta procesoare personalizate bazate pe arhitectura Arm. Asta ar putea pune Qualcomm și Arm în concurență directă.

Între timp, Manju Varma, director de management de produs la Qualcomm, a declarat la summitul RISC-V desfășurat în decembrie 2022 că, vor apela la RISC-V pentru nuclee de microcontroler din cipurile sale, inclusiv SoC-uri în PC-uri, dispozitive mobile, purtabile, mașini conectate și căști AR/VR, relatează The Register.