ARM, care domină piața procesoarelor pentru dispozitive mobile, a prezentat la o conferință oficial noile nuclee Cortex-A75 și A55, precum și noul accelerator grafic Mali-G72, practic tehnologia care va veni pe telefoanele de anul viitor.

La momentul actual procesoarele de top folosesc nuclee Cortex-A73 și Cortex-A53, primele sunt de performanță, următoarele pentru economie energetică. Design-ul octa-core pare să fie dorit de toată lumea, patru nuclee de putere sunt combinate cu 4 economice pentru rezultate optime. Cam asta face și Samsung cu Exynos, Qualcomm cu Snapragon, dar și Mediatek. Doar Apple A10 Fusion este quad-core încă.

Noul Cortex-A75 promite o creștere de performanță de 20% comparat cu A73, iar față de varianta precedentă, A72, creșterea este de 40%. Noul ARM Cortex-A55 promite o eficiență energetică fără precedent. Sunt optimizate pentru securitate, Inteligență Artificială, performanțe mai mari în cluster și pentru utilizarea în industria auto. Nu mai sunt procesoare doar pentru telefoane, acum sunt pentru Internet of Things, pentru mașini autonome, pentru roboți, pentru laptopuri de nouă generație, dar și pentru servicii Cloud Computing.

Nucleele performante Cortex-A75 pot fi utilizate în combinație quad-core fără alt nucleu mai slab. Sigur că păstrează ideea arhitecturii Big.Little, cu patru nuclee puternice și patru economice. Nici anul ăsta nu vor trece de octa-core, suportul pentru alte combinații rămâne limitat.

Nucleele economice Cortex-A55 oferă putere similară la un consum de energie redus sau un plus de putere față de Cortex-A53. Crește eficiența energetică cu 15 procente comparat cu generația anterioară. Este suportată pentru prima oară realizarea de procesoare care au 1 nucleu Cortex-A75 și 3 nuclee Cortex-A55. Sau 1 plus 7, spre deosebire de toate generațiile anterioare.

Soluția grafică Mali-G72 aduce un plus de eficiență de 17 procente, iar consumul de energie scade cu aproape 20 de procente. Producătorii spun că la nivel de device creșterea de performanță va fi de aproape 40% comparat cu generația anterioară.

Nucleele sunt realizate pe 10 nanometri și primele procesoare bazate pe ele vor fi lansate în ianuarie 2018. ARM Mali-G72 va fi doar în telefoanele de top de anul viitor, probabil prima oară vine cu Galaxy S9 varianta Exynos.