ANCOM, autoritatea care supervizează industria telecom, avertizează asupra faptului că se vând produse electronice și electrocasnice care nu sunt conforme cu normele europene și au emisii electromagnetice care pot interefera cu telefonia mobilă, cu serviciile de televiziune sau cu alte comunicații electronice.

© Orcearo | Dreamstime.com - Electronics Repair Photo
© Orcearo | Dreamstime.com – Electronics Repair Photo

 

ANCOM recomandă consumatorilor să verifice cu atenție specificațiile tehnice, precum și existența marcajului CE, atunci când doresc să achiziționeze aparatură electrocasnică sau electronică.

Eu vă recomand să ocoliți brandurile necunoscute sau care “sună” precum brandurile clasice. De exemplu, Panashiba, o firmă pe care am întâlnit-o la un târg de electronice.

Avertismentul vine ca urmare a unor controale prin care inspectorii Autorității au constatat că există în uz echipamente electrice care nu respectă cerințele europene de compatibilitate electromagnetică și provoacă perturbații asupra comunicațiilor electronice (servicii de telefonie, internet sau televiziune).

Acțiunea de control a fost inițiată în urma sesizării primite din partea unui furnizor de servicii de retransmisie a programelor audiovizuale care a reclamat perturbații ale reţelei de comunicaţii pe care o deține. Pe baza măsurătorilor efectuate de către inspectorii ANCOM și a verificărilor tehnice realizate la Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare și Încercări pentru Electrotehnică ICMET de la Craiova, s-a demonstrat că perturbațiile electromagnetice proveneau de la corpurile de iluminat cu LED-uri montate în sistemul de iluminat public.

Corpurile de iluminat nu respectau cerințele europene de compatibilitate electromagnetică, iar perturbațiile electromagnetice generate de rețeaua de iluminat public depăşeau limitele maxime în vigoare și afectau astfel buna funcționare a rețelei de retransmise prin cablu a programelor audiovizuale. ANCOM a sancționat importatorul echipamentelor cu amendă în valoare de 10.000 lei și i-a solicitat acestuia lista de clienți pentru a-i notifica cu privire la perturbațiile electromagnetice generate de aceste echipamente, astfel încât acestea să fie retrase din uz în cel mai scurt timp.

marca de conformitate CE
Prezenţa marcajului CE pe echipamente este o indicaţie că acestea îndeplinesc cerinţele tehnice necesare pentru a fi comercializate oriunde în Spaţiul Economic European – EEA (statele membre ale UE, plus Norvegia, Islanda şi Liechtenstein), precum şi în Turcia.