Nu, din păcate nu îl testez eu 🙂 Dar mi-a sărit în ochi proiectul X-51A WaveRider, un avion care va fi testat azi la viteza Mach 6 (1 fiind viteza sunetului). Eu am scris despre dezastrul Concorde în 2.000 și mi-a părut sincer rău că s-au scos toate din funcțiune. Dar iată că tehnologia nu este abandonată. Deși probabil va fi folosită în scopuri militare.
X-51A WaveRider

Viteza Mach 6 va fi atinsă în cadrul testului doar pentru 5 minute, dar, dacă s-ar putea face un avion de pasageri care să meargă cu viteza asta, am ajunge la Los Angeles în 1,5 ore, iar la Sydney în aproximativ 2,2 ore.

Din păcate, avionul nu va încerca vreo aterizare și va fi prăbușit în oceanul Pacific. Avionul e propulsat de o rachetă, care îl aduce la viteza Mach 4,5 – apoi pornește propriul motor care sporește viteza. Altitudinea atinsă este de 21.000 de metri.

Proiectul e finanțat de NASA, dar și de DARPA, agenția militară americană care a contribuit și la inventarea Internetului cum îl știm azi. Astfel, probabil că avionul va fi folosit și în proiecte civile, dar și militare. Iar pînă la realizarea unui avion utilizabil și 100% sigur mai este mult.

Update – 16.08.2012

Avionul nu a atins vitez preconizată de cercetători, iar la câteva secunde după pornirea motoarelor sale a fost pierdut controlul și s-a dezintegrat. De aceea, repet, mai avem mult pînă să vedem iar ceva funcțional.