Aplicația Biziday a trimis la abonați o alertă cu cutremur de 10 grade pe scara Richter în Vrancea, probabil detectat de acel individ care anunța la știri “că se pot prezice cu 4 ore înainte cutremurele”.

Deși nu cred, unii pretind că s-au speriat și au ieșit din casă, și-au sunat rudele și așa mai departe. Trecând de faptul că orice om educat știe că științific nu se pot prezice cutremurele trebuie să vă mai dau un sfat: nu activați alertele push la oricine, vă puteți lua inclusiv țepe financiare. Primiți alertă că aveți o factură urgentă de plată și o găsiți în inbox. Achitați rapid ca să evitați penalizarea. Apoi aflați că alerta și factura nu erau de la companie și nu aveau iban-ul firmei, ci al unui hacker.

Biziday au probabil vreun angajat nemulțumit sau în cel mai rău caz a fost spartă modalitatea de trimitere a notificărilor push. Și cineva s-a distrat. Dar este de notat faptul că este scris corect mesajul în limba română, nu prea pare să fie de la ubvreun hacker.

Nu, nu are cum să fie o alertă de PR sau de publicitate, vor pierde sute și mii de utilizatori.

Concluzia : nu activați alertele push de la oricine. Nu înghițiți alertele pe stomacul gol, chiar dacă vin din surse aparent sigure.

E adevărat, informația cu cutremurul este practic imposibil de verificat. Dar dacă ar fi fost detectat, presupunând prin absurd, pînă citeai alerta ajungea în București. Atâta ai, 30 de secunde.

Iar un cutremur de 10 grade distruge tot. N-are rost să ieși. N-are rost să suni. Cel mai grav cutremur cunoscut a avut 9.5 grade pe scara Richter.