Bodgan Dumitru, directorul tehnic al BitDefender, mi-a povestit despre planurile producătorului antivirus în privința telefoanelor mobile, social media, dar și despre următoarea versiune a aplicației de securitate pentru computere. BitDefender și-a dat seama că abordarea prea tehnologică a domeniului securității sperie utilizatorul final, așa că anul acesta se schimbă abordarea: va merge mai aproape de ceea ce vrea utilizatorul final. Bitdefender se orientează de asemenea spre tehnologiile Cloud Computing, iar viitorul stă în analiza semantică.

M-am întâlnit cu Bogdan în Centrul Vechi, ocazie cu care i-a fost ridicată mașina.

Bogdan Dumitru, CTO Bitdefender

Antivirus pentru telefon

Bitdefender și-a setat ca obiectiv zona de antivirus pentru telefoane mobile, iar focusul va fi pe Android și iOS. Produsul nu este de fapt chiar antivirus, spune Bogdan Dumitru, ci mai degrabă o soluție de verificare a aplicațiilor de pe terminalul mobil: fac ele ceea ce trebuie, sau mai mult de atât? Scanarea lor se va face în Cloud pentru a nu deranja utilizatorul. De asemenea, aplicația mobilă va include elemente de parental control și elemente de filtrare a site-urilor cu un conținut periculos. Nu este exclusă o versiune pentru tablete. Antivirusul pentru telefon va include și o verificare a mailurilor mobile, blocarea spam-ului, dar și o idee interesantă. Pentru că mobilul este folosit pe drum, utilizatorul trebuie să primească cu prioritate anumite mailuri: de exemplu, cele de la șefi. Ele vor fi livrate cu prioritate față de newslettere, de exemplu.

Paltforma Google, Android, este în prim-plan pentru Bitdefender, numărul aplicațiilor cu malware s-a dublat în ultimul an. Aplicația BitDefender pentru telefonul mobil va include protecția datelor personale, localizarea telefonului furat sau ștergerea datelor personale de la distanță. „Ar trebui să fie lansată complet free, cel puțin pentru o perioadă”, a declarat Bogdan Dumitru.

ads

Noul BitDefender

Bogdan Dumitru a vorbit pentru prima oară despre soluția Bitdefender pentru PC, cea care urmează să fie lansată anul acesta. Probabil nu se va mai chema Bitdefender 2012 pentru că nu mai are rost să aștepți un an de zile pentru a lansa o versiune nouă – modificările se vor face din mers, mai rapid, când update-ul a fost finalizat tehnic.

În ultimile 12 luni, Bitdefender a urmărit cu atenție preferințele utilizatorilor și a descoperit ceea ce pentru un ne-specialist ar fi fost clar: utilizatorii nu folosesc toate modulele din produsul Internet Security, chiar dacă le au incluse acolo. Pe unele probabil nu le cunosc / nu le înțeleg. De exemplu, pentru noul Bitdefender o prioritate va fi să simplifice – să ușureze – back-up-ul pentru computer. O chestie extrem de utilă, dar neutilizată de nimeni. „Abodrarea nouă ar putea fi definită așa: back to the basics”, a povestit Bogdan Dumitru.

Bogdan Dumitru, CTO Bitdefender

În următoarele produse, focusul Bitdefender va fi pe eliminarea frustrărilor utilizatorilor. De exemplu, aplicația nu va mai folosi procesorul la 100%, va căuta acele momente în care procesorul este mai liber, iar performanța în teste este mult mai mare.

Bitdefender online

Bitdefender are de asemenea un puternic focus pe online, social media, dar nu numai. Recent a lansat un tool pentru browsere, TrafficLight. Pe Facebook au soluția Safego, iar pe viitor soluțiile vor merge spre analiza semantică. Aceasta va permite analiza mesajelor postate pe Wall pentru a detecta spam-ul, dar și analiza aplicațiilor de instalat (pe PC, mobil sau FB) – ce drepturi ar trebui să aibă și ce drepturi au în realitate? Astfel, va reuși să filtreze cât mai mult amenințările cu care se confruntă utilizatorii.