Cartela prepay va putea fi cumpărată doar cu buletinul din 2015. Legea despre care se tot discută a fost adotată de Camera Deputaților, conform Mediafax. Dacă va fi promulgată, ea intră în vigoare din 2015 și are o perioadă de grație de un an – pînă când toți utilizatorii prepaid sunt obligați să își declare identitatea. Este o lege controversată, pe de-o parte este de înțeles, pe de altă parte este de condamnat. Dacă vă pasionează subiectul vă semnalez două articole: unul despre WiFi și prepaid, al doilea despre legea securității informatice, și ea aproape de adoptare.

Set of color SIM cards isolated on white background

Cartela prepay cu buletinul

Camera Deputaţilor a adoptat iniţiativa legislativă care obligă deţinătorii de cartele telefonice preplătite (prepay) să-şi prezinte datele personale de identificare. Legea este ordinară, în acest caz Camera Deputaţilor fiind for decizional. Senatul a adoptat anterior această iniţiativă legislativă. Dacă va fi promulgată, legea va intra în vigoare la 1 ianuarie 2015. Cu toate acestea, legea prevede o perioadă de un an, respectiv până la 1 ianuarie 2016, pentru ca posesorii de cartele preplătite să aibă posibilitatea de a furniza operatorilor de telefonie datele personale de identificare. În caz contrar, legea prevede anularea numărului de telefon.

De este de înțeles?

Este de înțeles o astfel de inițiativă într-o țară în care zilnic se dau sute și mii de țepe de diverse niveluri, majoritatea acoperite de “anonimitatea” oferită de prepaid. Se dau țepe cu mașini Singer, se dau țepe cu diverse concursuri la care trebuie “să plătești taxă ca să încasezi premiul”. Se solicită coduri de reîncărcare, se solicită mesaje la servicii cu suprataxă și așa mai departe. Se dau țepe de genul “Alo? Copilul dvs. a fost implicat într-un accident rutier, e în comă, trimiteți repede bani în acest cont pentru a fi ajutat”.

Atât grupurile infracționale, cât și hackerii, folosesc prepaid pentru “a se proteja” de autorități. Adevărul este că nu ești deloc anonim și protejat, chestie dovedită în zeci de cazuri. Doar că vor acum o imensă bază de date cu toate informațiile, li se pare lor că e mai simplu așa… Rezultat? Un mare haos, birocrație, lipsă de acuratețe, și mai multă birocrație.

De ce nu este normal

La ora actuală sunt peste 13,5 milioane de cartele prepay active. Marea lor majoritate sunt folosite de cei cu venituri mici, de pensionari, de tineri, de oameni care n-au timp și chef să completeze formulare și să fie constrânși de un contract. De-aia au și avut mare succes. Conform Constituției României, cetățenii au dreptul la viață privată (Autorităţile publice respectă şi ocrotesc viaţa intimă, familială şi privată). În mod normal – ca și legea aia care prevedea stocarea datelor tuturor convorbirilor și a mesajelor text – legea ar trebui să fie invalidată la instanțele europene pe baza drepturilor omului.

Din ce scrie Bogdan Manolea, înțeleg că legea nu a fost deloc în dezbatere publică, nu au fost primiți la discuții reprezentanți ai societății civile, iar autorii legii rămân anonimi.

Astfel de legi sunt deja implementate în țări precum Rusia, Australia, Turcia, Franța, Spania, Germania și altele (Africa, Brazilia etc). Legea a fost respinsă în țări precum U.K. , Canada, Mexic și Cehia (conform GSMA). Nu sunt date pentru SUA și o mulțime de alte națiuni.