Euopenii au reușit să ajungă la un acord care reconfirmă eliminarea taxelor de roaming în spațiul UE de la 16 iunie 2017. Practic UE va limita tarifele pe care operatorii de telefonie și le pot impune atunci când utilizatorii călătoresc într-una din țările membre UE.

Nu reușiseră să stabilească un preț maxim pentru serviciul de date mobile în roaming, iar acum acesta a fost stabilit la 7.7 euro per GB consumat în roaming. Prețul va scădea pînă în 2020 la un nivel de 2.5 euro per giga. Prețurile dintre operatori sunt reflectate apoi în prețurile către consumator, probabil un pic mai mari, dar nu cu mult. Oricum, reducerile obținute sunt de circa 90% (era acum o limită de 50 de euro per GB). Prețul apelurilor telefonice și al SMS-ului au fost reduse tot prin inițiativele Uniunii Europene, dar serviciul de date mobile rămăsese ultimul bastion.

Europenii au descoperit problema roamingului prin 2005, când au stabilit că un apel de 4 minute costa minim 12 euro, mai mult dacă nu aveai opțiunile corecte activate. Practic parlamentarii care călătoreau des între Bruxelles și propriile capitale aveau facturi lunare de mii de euro. Eu cred că au luat taxele astea la modul personal, nu din experiențele de vacață, ci din cauza celor legate de activitatea lor curentă. Din 2006 au discutat limitări ale tarifelor și din 2007 au creat un cadru legislativ. Evident, operatorii au lucrat ani de zile pentru a desființa acest model, iar lobby-ul lor aproape a blocat inițiativele de la Bruxelles. În 2009, scriam asta. Dar în 2012 au tăiat iar costurile cu ținte de reducere pînă în 2017. Așa că bine că au votat acum o nouă limitare, altfel piața se poate întoarce rapid la prețuri libere, cu costurile de rigoare.

Reducerea tarifelor se aplică în țările membre UE și în trei țări membre EEC (Islanda, Liechtenstein și Norvegia). Din păcate însă tarifele nu sunt reduse dacă mergeți în alte țări europene precum Muntenegru, Serbia sau Albania.