Mai multe studii recente arată că industria smartphone ajunge la saturație: anul acesta vânzările de terminale smart vor crește cu doar 3% comparat cu media de 12% anul trecut sau 28% acum doi ani. Pe de-o parte s-au schimbat și gusturile consumatorilor, dar și bugetele pe care sunt dispuși să le cheltuie.

dreamstime_s_23018633

Credit foto: © Alphaspirit | Dreamstime.com – smartphone

Vă dau exemplu studiul IDC și cel de la KPCP. Pe primele trei luni din 2016 creșterea era deja sub 4%.

ads

V-am mai povestit care este trendul… Lumea nu se mai dă în vânt după terminalele de top, toată lumea are iPhone sau Galaxy S, Note sau Xperia, Nexus, HTC One sau altele asemenea. Oamenii vor acum terminale care să aibă performanțe mari, dar să coste cât mai puțin. 300 de euro sau dacă se poate chiar 200, iar chinezii livrează exact asta. Întâi Xiaomi, apoi Oppo, apoi Ulefone, Meizu apoi alte și alte branduri noi. Apoi sunt în horă și Lenovo, Huawei, ZTE, branduri mai cunoscute. La final, branduri locale, Allview merge bine, Evolio, E-Boda și tot așa. Concurența este foarte mare. Numărul de „first time user” – cei care aveau telefon mobil clasic și vor smartphone, începe să scadă serios. Chiar și bunicii au telefon smart acum, copiii cu atât mai mult.

A doua problemă, mare de tot pentru branduri, este ce pot oferi în plus. Apple are un sistem excelent pus la punct, cu cea mai mare bază de aplicații și jocuri, conținut video, muzică, filme, cărți și tot ce vrei. Odată ce ai cumpărat ceva pe iOS, acolo ești prins pentru totdeauna. Android e mai permisiv, dar din cauza asta oamenii schimbă telefoanele Android și nu sunt loiali niciunui brand. Da, unii sunt fani Samsung sau fani Sony, fani HTC. Dar deseori schimbă producătorul pentru că un model e mai bine făcut, unul arată mai bine, altul are o cameră foto mai bună. Nu îi leagă aproape nimic de brand. Păi și atunci, ce faci, dacă vin telefoane similare cu 100 de euro? Cu 50 de euro? Pînă unde vor putea merge chinezii cu prețul în jos?

În fine, situația este diferită pe piețele avansate, comparat cu România. La noi continuă să crească vânzările de smartphone, iar operatorii și vânzătorii de terminale raportează creștere. Mai durează 2-3 ani pînă ajungem la saturație, iar loc pentru ieftiniri mai este. Poate pînă atunci apar și tehnologiile noi pe care le-ar aștepta utilizatorii. Sau poate că nu.

Terminalele cu ecran de 5.5 inch sau mai mare vor continua să crească peste media industriei. Asta am tot spus-o, oamenii vor ecran mare și implicit baterie mare. Cei care laudă iPhone SE cu ecran de 4 inch sunt foarte puțini și faptul că Apple nu s-a lăudat cu vânzările SE cam spune multe.

Anul acesta vânzările Apple sunt așteptate să scadă cu 2%, iar despre noua generație iPhone 7 se spune că va fi în mare parte la fel ca 6 și 6S. Android va crește cu 6%, dar probabil pe spinarea terminalelor ieftine, în țările sărace precum India, Brazilia și așa mai departe.