Parlamentul European a votat astăzi la Bruxelles eliminarea tarifelor de roaming pentru țările Uniunii Europene din 25 decembrie 2015. Va mai dura deci destul pînă când decizia se va aplica în toate țările. Și apoi vor începe discuțiile de genul “nu știam că țara X nu este în UE”. Decizia este bună pentru consumatori, dar operatorii au tot avertizat că vor pierde bani și asta se va vedea în reducerea investițiilor și creșterea tarifelor. Dar fiind an electoral, europenii au mers mai departe.

roaming eu

Sursa foto.

 
Propunerea este de mulți ani și s-a văzut că au redus treptat tarifele aproape în fiecare an. Din 2013 se discută despre eliminarea completă a roamingului în Uniune Europeană. Pe de o parte înțeleg și îmi este util și mie, pe de altă parte companiile sunt descurajate să facă investiții, iar unii europeni își vor pierde locurile de muncă. Nu știu dacă să mă bucur sau să mă gândesc mai mult la consecințe.

Comisarul European Neelie Croes a reamintit că susține eliminarea tarifelor din 2010. Ea spune că un continent “unit” avea nevoie de comunicații libere pentru cei care călătoresc.

Parlamentul European a votat și în legătură cu neutralitatea internetului, adică operatorii nu vor putea furniza servicii de calitate mai bună celor care plătesc mai mult și servicii mai slabe celor care plătesc mai puțin. Sincer, nu știu cum s-ar putea traduce în practică asta. Mai vedem pînă la anul.