Puțină lume știe că Germanos a deschis primul său magazin din România în 1996. Sigur, cei care urmăresc acest blog au mai citit despre evenimentul aniversar. Dar totuși 15 ani reprezintă o aniversare rotundă, care merită comentată și povestită. De la primul magazin la o rețea de peste 220 de magazine și care va continua să se extindă. Și Germanos nu este doar un retailer telecom sau doar un magazin de companie, ci oferă produse IT și digitale, servicii, bilete la evenimente și multe altele.


Germanos - 15 ani in RomaniaEu am descoperit Germanos pe vremea când aveau magazinul la Unirea, unde este acum H&M. Treceam aproape zilnic pe-acolo și vedeam chestii interesante. A fost primul magazin care folosea vitrina pentru a anunța oferte sau reduceri și sistemul funcționa. De asemenea, mi-a plăcut mult când am primit primul catalog de produse Germanos. Ne uitam la telefoane, puteam compara ofertele, erau și alte produse IT la promoție. Au adus pe piața locală multe concepte complet noi. De exemplu, faptul că vânzătorii nu mai erau înțepeniți la tejghea, așteptând să vină cumpărătorul la ei.

Apoi am văzut în continuare o mulțime de alte lucruri, pe care ceilalți au început să le preia. De exemplu, suportul oferit pentru transferul agendei din telefonul vechi în cel nou. Sau ulterior garanția pentru telefoane, iar Germanos a rămas singurul retailer care oferă această garanție pe viață.

Nici nu e de mirare că au marcat anul acesta 15 ani pe piața locală și dezvoltarea afacerii continuă. Acum este parte din divizia comercială Cosmote cu peste 600 de puncte de prezență în România.

Prin 2005 am fost invitat la Atena, să vizitez primul magazin Germanos. Și acolo începuse la fel, cu un singur punct de prezență, iar succesul aproape instant a dus la dezvoltarea unei rețele de magazine în Grecia și apoi în restul zonei Balcanice. La vremea aia aveau cam 800 de magazine, sunt convins că s-au mărit cifrele între timp. Sincer, cred că achiziția de către grupul OTE în 2006 a fost una din cele mai bune decizii ale grupului telecom și lanțul Germanos este unul din pilonii principali ai creșterilor înregistrate de companie.

* Articol de promovare a companiei Germanos cu ocazia împlinirii a 15 ani de prezenţă în România. Germanos este lanţul de magazine telecom unde găseşti telefoane mobile, camere foto, GPS-uri, memorii, accesorii, baterii, internet şi telefonie mobilă şi fixă, servicii şi sisteme de recepţie de programe TV prin satelit şi terestru, laptopuri, plus servicii moderne precum G-ticket, G-agenda, G-garanţie, G-precomandă.