Cosmote și Romtelecom au avut la început de an venituri în creștere, iar cifrele raportate se înscriu pe un trend pozitiv. Orientarea se servicii și soluții business s-a dovedit o alegere bună, iar serviciile de Internet și televiziune continuă evoluția pozitivă. Cosmote și-a crescut și veniturile și profitul (EBITDA) și a crescut puternic pe B2B. Romtelecom are venituri în creștre și EBITDA stabilă, dar a crescut pe servicii TV și Internet.
Cifre pe scurt
Romtelecom:
– Venituri totale mai mari cu 7,7% în T1 2014 vs. T1 2013;
– Numărul clienților TV a crescut cu 7,3% în T1 2014 vs. T1 2013;
– Veniturile din soluții de sisteme (proiecte IT&C) mai mari cu peste 200% în T1 2014 vs. T1 2013;
– EBITDA stabilă: 37,8 milioane euro în T1 2014.
COSMOTE România:
– Veniturile totale au crescut cu 9,2% în T1 2014 vs. T1 2013;
– EBITDA în creștere cu aproximativ 10% în T1 2014 vs. T1 2013;
– Baza de clienți business a crescut cu 26.5% în T1 2014 vs. T1 2013;
– ARPU în creștere cu 8,6% în T1 2014 vs. T1 2013.
În primele trei luni din 2014 Romtelecom a avut venituri nete în creștere cu 7,7% în comparație cu T1 2013, ajungând la 156,7 de milioane euro. EBITDA a fost stabilă, respectiv 37,8 de milioane euro. Serviciile de televiziune și-au menținut aceeași rată ascendentă de 7,3% în T1 2014 versus T1 2013 în ceea ce privește numărul abonaților. Veniturile au înregistrat tot o creștere de 7%. Numărul clienților broadband a continuat să crească cu 2,7% față de aceeași perioadă a anului trecut, la 1,25 milioane.
Cea mai mare rată de creștere, de peste 200%, a fost înregistrată tot de sistemele de soluții IT&C destinate clienților companii. A crescut și segmentul wholesale, plus 33% față de aceeași perioadă a anului trecut.
Cosmote și-a păstrat tendința de creștere, cele mai mari cifre fiind tot pe business. Operatorul și-a crescut numărul de clienți-companii cu un procent de 26,5% față de aceeași perioadă a anului trecut. Veniturile B2B au crescut cu 15% în T1 2014 versus T1 2013.
Baza totală de clienți a crescut cu 1,72 puncte procentuale în T1 2014 față de aceeași perioadă a anului trecut.
Veniturile în T1 2014 au crescut cu 9,2% , ajungând la 118,2 milioane euro. Veniturile din servicii au înregistrat o creștere de 5,9% comparativ cu T1 2013.
Pro Forma EBITDA (câștigurile operaționale înaintea dobânzilor, taxelor și amortizărilor) a crescut cu 9,9%, atingând valoarea de 26,7 mil. euro în T1 2014 versus T1 2013.
ARPU (venitul mediu per utilizator) a crescut cu 8,6% în T1 2014 față de T1 2013, ca urmare a creşterii valorii ARPU pentru apelurile primite.
norocul celor de la Telekom din Germania, o sa cumpere niste compani valoroase cu baze de date pline de utilizatori
 
Romtelecom respectiv Cosmote sunt in crestere acum, poate si de acceea nemtii de la T-mobile cumpara ambele companii si le transforma in T-mobile si T-home. Sunt curios sa vad cum vor evolua lucrurile in viitor.
 
@Cristian: Ca bine zici. Daca si-ar imbunatati cei de la Romtelecom suportul, poate i-as aprecia mai mult.
 
Poate reușesc să aducă și servicii nemțești odată cu achiziționarea. Mă refer la Romtelecom.
 
Sunt curios la miscarea Vodafone de a cumpara RDS & RCS – eu cred ca o sa fie o miscare foarte buna pentru amandoi.
 
@Valentin: Citeste: http://www.computerblog.ro/business/telecom/vodafone-rcs-rds.html
 
Stati linistiti cu cumpararea de catre T-Mobile: sunt deja ale nemtilor. Cosmote si Romtelecom au fost cumparate de OTE Grecia iar T-Mobile a cumparat OTE-Grecia.
Tranzactia e un pic mai complicata de atat dar Romtelecom si Cosmote chiar sunt detinute de T-Mobile, deja. In toamna se face doar rebandingul.
 
@Valentin
A fost doar o stire falsa caruia i-am dat cu totii crezare.
 
Exact, toată lumea se miră, dar OTE e acționar Romtelecom din 1997 și a lansat Cosmote în 2005 , acesta fiind fostul Cosmorom. Iar Deutsche Telekom cumpără acțiunile OTE din 2009, devenind acționar majoritar.
Acum, că vor trece sau nu la noul brand sau nu, că vor integra cele două firme sau nu, că vor cumpăra 100% sau nu – astea sunt decizii minore. Dar nu e nimic de minunat aici…
 
Servicii nemtesti … mai documentati-va despre ce inseamna servicii de internet in Germania … nici acolo nu e doar lapte si miere.
 
Era de asteptat aceasta crestere, abonamentul de 15eur (nelimitat national, international, mesaje, 2GB net), stand la baza acestui mare succes. Eu colaborez cu ei de 2ani si sunt f. multumit!
Preluarea si rebrenduirea Cosmote in T-mobile de catre consortiul german, sta la baza dezvoltarii firmelor nemtesti pe piata din Romania si a strategiei de a deveni al treilea mare operator in Europa dupa Vodafone si Orange.
Echipamente – mai noi, structura – dezvoltata, intr-un cuvant: o afacere la cheie!
Sa vedeti anul viitor dupa rebrenduire ce rezultat vor avea!
Singura firma care a contraatacat oferta este Vodafone, dar acestia fiind deja existenti pe piata din Romania, sau limitat doar la 1000min. nationale si internationale la un abonament de 11eur.
Sa nu crede-ti ca nu l-ar fi vrut Vodafone…. 🙂
 
@Petre,
Da, știu internetul e scump acolo. Eu mai am ocazia să lucrez cu nemții și sunt extrem de punctuali, foarte paroliști și au memoria foarte bună adică nu uită nimic.
Eu la țară am Romtelecom care cum plouă cum pică netul, cum e ceva furtună cum iar pică netu. Ninge mai tare, nu mai e TV. Intervențiile vin când iși amintesc și au chef de muncă raportat la salariul mic care-l au. Aici mă refeream eu la servicii nemțesc. Un pic mai serioși.
 
Romania asta foarte bine la internet (chiar si comparativ cu Germania) si pentru ca la inceputul anilor 2000 nu aveam aproape nimic. Infrastructura s-a construit pe fibra optica si cupru 10/100 sau 10/100/1000.
In Germania (ca in mult alte tari dezvoltate) inca e foarte utilizat DSL-ul. Si mediana chiar ar fi la:
„a typical monthly cost for „dual flatrate” internet and telephone service is €25 for ADSL2+ (16 Mbit/s downlink, 1 Mbit/s uplink) and €30 for VDSL2 (50 Mbit/s downlink, 10 Mbit/s uplink)”
 
Romtele-pom face o reclama agresiva, cica face si drege, dar n-are infrastructura. Ar putea avea un mare numar de clienti in mediul rural, unde este nevoie de internet si cablu TV, dar, cel putin prin judetul Calarasi, NU MAI AU PERECHI LIBERE! Adica numere in centrale si daca nu le au pe astea, nu te poti abona la nimic de la ei!
 
@230v,
Orice client care detine o instalatie de receptie prin satelit (indiferent ca e Romtelecom, Focus Sat, Orange), are problema cu semnalul cand ploua, cand ninge…etc., avand in vedere ca receptia se face prin satelit!
Operatorul de cablu &RCS, a rezolvat partial aceasta problema folosind redifuzarea posturilor tv direct dupa internet si nu dupa satelit, dar si ei au probleme cand vremea este nefavorabila in distributia posturilor History si Explorer (ce imi amintesc in acest moment), receptia facandu-se de pe satelit.
 
@Gusi, Romtelecom intradevar in reteaua de telefonie fixa, sunt limitati in linii libere, deoarece nu folosesc infrastructura mobila! Odata cu achizitia integrala din toamna de catre cei de la T-mobile, acest aspect se va schimba.
Si la ceilalti operatori de telefonie mobila, numarul de telefon fix este numar de mobil chiar daca ei il numesc telefon fix. Telefonul fix fiind dotat cu antena, foloseste reteaua mobila.
 
@Gusi de telefonie au dreptate ca e aberant sa nu aibe numare in centrala dar cu televiziunea lor sa stii ca e mai complicat. Standardul pe care care il folosesc ei pentru cablu (IPTV over DSL) este ceva mai sofisticat si necesita echipamente mai scumpe, atat la utilizator cat si in nodurile lor de distributie. E mai greu sa se miste in mediul rural unde au nevoie sa aboneze un sat intreg odata ca sa se merite investita intr-un nod.