După ce am fost în top pe locul doi după Coreea de Sud și apoi locul 4 în 2011, România coboară pe locul opt în topul vitezelor medii de Internet realizat de Akamai (IPv4).

Credit foto: © Sashkinw | Dreamstime.com – Speed

Practic, în ciuda investițiilor în 4G și tehnologii broadband fixe, media conexiunilor de Internet din România (IPv4) rămâne undeva la 16Mbps, ceea ce pare foarte bine, dar în realitate nu mai este o medie atât de bună. Akamai pune pe primul loc UK, cu o medie a conexiunilor de peste 26Mbps, iar pe doi Germania, sub 25Mbps, urmată de Finlanda cu puțin peste 20Mbps. Coreea de Sud a coborât mult în clasament, după europeni, australia și multe alte state asiatice.

România este devansată în clasament și de Belgia, Danemarca, Norvegia și Franța, dar trebuie să recunoaștem că suntem peste Japonia. De asemenea, Statele Unite sunt în a doua jumătate a clasamentului cu o medie de 10,7Mbps.

Țara care a avansat cel mai mult în top este acum Kenya, pe locul 14 global, care probabil tocmai și-a instalat vreo rețea nouă de Internet și are puțini utilizatori.

Cei de la Akamai sunt platformă de găzduire pentru foarte multe servicii online și astfel pot analiza conexiunile utilizatorilor din toată lumea. Pe de o parte însă nu se poate spune dacă analiza lor cuprinde conexiuni din toată țara sau doar din orașele principale. România nu este în topul țărilor care adoptă IPv6 pentru conectarea la Internet, iar per total numărul global de conexiuni IPv4 crește.

În clasamentul Akamai depășim toate țările din regiune și doar Cipru sau Elveția stau ceva mai bine. Ungaria are o medie de 12Mbps, iar Bulgaria de vreo 9Mbps.

Valoarea medie a vitezei de download la nivel global a fost stabilită de Akamai la 7,2 Mbps. Dacă se adaugă la medie conexiunile IPv6, România iese din Top 10.