Fundația Orange a desemnat câștigătorii programului de finanțare „Lumea prin culoare și sunet”, ediția 2016, dedicat proiectelor de educație, cultură sau sănătate pentru persoanele cu deficiențe de vedere și/sau de auz.

Lumea prin culoare si sunet_Fundatia Orange_2016

Cei şase câștigători ai programului „Lumea prin culoare și sunet” din acest an sunt: Sense International (România), Organizaţia Salvaţi Copiii, Asociaţia Tandem, Asociaţia Naţională a Interpreţilor Autorizaţi în Limbaj Mimico – Gestual (ANIALMG), Asociaţia Lions Club Arad, Muzeul de Istorie Națională şi Arheologie din Constanţa.

Proiectele au o valoare totală de 300.000 euro şi propun soluţii digitale de accesibilizare pentru oamenii cu deficiențe de vedere și/sau de auz.

ads

1) Sense International cu proiectul „Sensabilitate.ro”. Proiectul îşi propune dezvoltarea platformei online ca un instrument de comunicare și o sursă de informații relevante și de actualitate în domeniul problemelor de auz.

2) Organizaţia Salvaţi Copiii cu proiectul „LogoPedia”. Proiectul LogoPedia îşi propune să crească nivelul de identificare şi folosire a sunetelor şi a limbajului vorbit în rândul a 300 de copii surzi sau deficienţi de auz.

3) Asociaţia Tandem cu proiectul „Tandem Access”. Proiectul îşi propune facilitarea deplasării şi orientării persoanelor cu deficienţe de vedere în staţiile de metrou prin folosirea aplicaţiei Tandem Access şi a dispozitivelor iBeacons. Bucureşti va deveni prima capitală europeană care deţine un sistem de accesibilizare a transportului cu metroul bazat pe cele mai noi tehnologii. (222.300 lei)

4) Asociaţia Naţională a Interpreţilor Autorizaţi în Limbaj Mimico-Gestual (ANIALMG) cu proiectul lor de aplicație mobilă. Proiectul are ca scop lansarea unei aplicații mobile care să includă un dicționar în limbajul semnelor românești și dezvoltarea psiho-socială a persoanei surde printr-o colecție de povești interpretate în limbaj mimico-gestual.

5) Asociaţia Lions Club Arad cu proiectul „BatPro pentru Windows”. Proiectul este o continuare a celui de anul trecut prin care a fost dezvoltat un soft de operare a calculatorului pentru nevăzători – nivel începător.

6) Muzeul de Istorie Națională şi Arheologie din Constanţa cu proiectul „ArheoTACT.” Proiectul îşi propune facilitarea accesului persoanelor cu deficienţe de vedere la patrimoniul istoric și arheologic al Dobrogei.

Proiectele vor fi implementate în perioada iunie 2016 – august 2017.