iPhone XS Max a depășit majoritatea modelelor testate de DXOMark anul acesta, ocupând locul doi în clasamentul lor după Huawei P20 Pro. A obținut în total 105 puncte, față de 109 pentru telefonul Huawei. Camera este nouă și îmbunătățită, detaliem mai jos.


Am auzit multe voci după evenimentul de lansare Apple că are o cameră foto prea banală. Nici nu apucaseră să detalieze prea bine specificațiile camerei foto că era pierdută. Și desigur, Apple se îndrepta spre faliment. În realitate însă, este o cameră foto nouă, cu senzori noi, chiar dacă unele specificații păreau înșelătoare.

Senzorul de 12 megapixeli principal din sistemul dual este mai mare decât la iPhone X (1/2.5 inch), iar pixelii au dimensiuni mai mari, fiind acum de 1.4 nm, iar pe de altă parte, lentila este formată din șase elemente de sticlă și are apertura f/1.8. Camera de zoom tot de 12 megapixeli are însă senzor de 1/3.4 inch cu pixelii de 1.0 nm și apertura de f/2.4, iar ambii senzori au stabilizare optică integrată. Scorurile obținute sunt foarte bune și pe foto și pe partea de video.

Pe partea de fotografie, iPhone XS Max are un scor imens, de 110 puncte, aproape la fel de bun ca Huawei P20 Pro, iar la partea de video au 96 de puncte. Conform DXOMark, expunerea în imaginile la lumină naturală este foarte bună, detaliile foarte clare, culorile foarte plăcute. Noua tehnologie Smart HDR permite realizarea de imagini foarte bune dacă sunt și lumini și umbre în același cadru.

Folosesc o tehnologie nouă, care a fost comparată cu cea de pe Google Pixel, pentru a obține imagini foarte clare. În timpul realizării pozei, camera face de fapt o serie de cadre cu diverse setări de expunere, pe care apoi le combină în cea mai bună variantă a imaginii. Pentru cei care folosesc camera iPhone pentru filmări, cei de la DXOMark spun că stabilizarea funcționează și la filmare și de aceea au obținut scoruri atât de bune.

La reușita imaginilor contribuie foarte mult sistemul de autofocus de la iPhone, despre care DXOMark spune că este unul dintre cele mai bune testate până acum. Ei laudă mai ales faptul că iPhone nu a ratat aproape niciun cadru, imaginile fiind clare și bine realizate indiferent de test.

Prezentarea Apple s-a concentrat pe partea de software, pentru că deocamdată este greu să pună senzori mai mari. Probabil vom vedea pe viitor o cursă legată și de mărimea senzorilor și de nivelul de zoom. Dar deocamdată, ce pot face marii producători fără să distrugă telefonul de tot este să îmbunătățească procesarea fotografiei. Huawei și Samsung au tot vorbit despre folosirea Inteligenței Artificiale, dar Apple încă nu trece la acest nivel. În schimb au adopatat o tehnică care a devenit posibilă datorită creșterii puterii de procesare, dar și procesorului de imagine dedicat. Fac mai multe cadre simultan, le combină și le procesează fără ca utilizatorul să își dea seama că se întâmplă ceva. Acest lucru permite realizare de cadre mai bune, cu detaliile corecte ale imaginii și fără erori. Prezentarea oficială Apple vorbea despre 1000 de miliarde de operațiuni la o singură poză. Iar rezultatele se văd.

Ca de obicei, toți pasionații de fotografie notează că aceste tehnici și detalii sunt pentru majoritatea utilizatorilor, cei care folosesc camera foto pe modul Auto. Specialiștii în fotografie și cei care foloesc camera pe setările manuale poate nu vor vedea atâtea îmbunătățiri, de unde și frustrarea unora. Dar telefoanele sunt făcute în primul rând pentru utilizatorii finali, în marea lor parte non-tehnici.