Comisia Europeană a trasat un plan prin care să contracareze SUA și China în privința tehnologiei, scrie Politico.

standarde tehnologice

Pe scurt, CE intenționează să-și consolideze influența în crearea standardelor tehnologice globale, deoarece blocul riscă în prezent să rămână în urmă în organizațiile de standardizare globale. Aceste organisme reunesc giganții lumii IT, autoritățile de reglementare și experții pentru a stabili reguli pentru modul în care funcționează tehnologia emergentă. Totul, de la internet la baterii, dispozitive conectate și mai departe. Documentul european vrea să schimbe acest joc de putere.

„Trebuie să ne asigurăm că nu suntem doar un aplicator de standarde. Trebuie să fim cei care stabilesc standarde”, a spus Thierry Breton, comisarul european pentru industrie.

Planul UE urmează strategia sa industrială, lansată în martie 2020, care a arătat deja că blocul dorește să instituie inițiative politice concurente pentru a-și apăra companiile împotriva rivalilor din China și SUA care beneficiază de scheme de investiții și subvenții la scară largă. Europa a condus eforturile de standardizare de ani de zile. Factorii politici au stabilit standarde de reglementare și au folosit poziția sa ca piață globală cheie pentru a impune aceste standarde producătorilor din întreaga lume. Sectorul său de telecomunicații a jucat, de asemenea, un rol cheie în stabilirea standardelor pentru internetul timpuriu și comunicarea mobilă.

Dar „a existat o oarecare schimbare în ponderea puterii… Europa nu este la fel de proeminentă ca înainte”, a declarat Luis Jorge Romero, directorul general al organizației europene de standardizare ETSI, care elaborează multe dintre standardele europene și este una dintre ele. a trei organizații europene de standardizare recunoscute. Bineînțeles și Brexit și alte fenomene similare au jucat un rol important.

O temere majoră este că propriile organizații europene de standardizare sunt pline de reprezentanți ai industriei din afara blocului comunitar. Companii precum Apple și Microsoft au investit masiv în reprezentarea în organizațiile de stabilire a standardelor din Europa. Huawei au început să facă acest lucru în ultimii ani. Iar acest lucru poate afecta important deciziile luate pe viitor.