Compania japoneză Hitachi a realizat cel mai rapid lift din lume, care merge cu 75 de kilometri pe oră, pentru o clădire de business din China, conform Daily Mail. Clădirea este în Guangzhou, în centrul financiar.

Clădirea în care va fi folosit liftul de mare viteză, CTF Finance Center, este de 530 de metri înălțime, iar liftul ar parcurge circa 1.260 de metri într-un minut. Practic termină de mers fără oprire de la Parter la ultimul etaj în 25 de secunde. Liftul a intrat în faza de testare finală și va fi oferit publicului în curând. Cei de la Hitachi consideră că vor putea oferi viteze și mai mari pe viitor, păstrând în același timp siguranța călătorilor. Liftul testat va funcționa la maximum 72 de kilometri pe oră.

Performanța oferită de liftul Hitachi a fost înregistrată la autoritatea chineză de omologare a lifturilor (National Elevator Quality Supervision), în prezența unor inspectori.

Clădirea Shanghai Tower, tot din China, cu o înălțime de 632 de metri, are un lift care merge cu doar 69 de kilometri pe oră, fiind acum pe locul al doilea la nivel mondial. Clasamentul top 3 este încheiat de Taipei 101 din Taiwan, care are 508 metri, iar liftul merge cu 61 de kilometri pe oră.

Nici nu vă dați seama cum merg săracii de la Burj Khalifa, care are 830 de metri înălțime, cu un lift care atinge abia 35 de kilometri pe oră. Probabil când vor citi știrea asta vor lua decizia să contacteze imediat Hitachi. Americanii sunt la coada clasamentului cu John Hancock Center din Chicago, care are 457 de metri, iar liftul merge cu numai 33 de kilometri pe oră.

Hitachi a instalat tot felul de senzori pentru a menține siguranța perfectă în timpul călătoriilor cu liftul. Liftul atinge viteza maximă la urcare, pentru că la coborâre trebuie menținută o viteză de 36 de kilometri pe oră. Au patru frâne pe cele patru laturi și sunt făcute din materiale speciale, care rezistă la temperaturi înalte.