Cinci proiecte din România ajung anul acesta la Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF), cea mai mare competiție de știință și inginerie din lume dedicată elevilor de liceu. În trecut românii au luat numeroase premii la eveniment, anul trecut au fost șase participanți, în 2013 a câștigat Ionuț Budișteanu, iar în 2014 au fost iar premianți.

Miruna Ojoga si Ana Maria Tudorache_proiect

Anul acesta zece elevi români merg la ISEF, din București, Suceava și Eforie Sud. Ediția din acest an are loc în perioada 8 – 13 mai în Phoenix, Arizona, USA.

Două eleve de 16 ani de la liceul Teoretic Internațional de Informatică București au un proiect “Medical Rehabilitation: Sensors & Monitoring”, include trei dispozitive cu senzori piezoelectrici care măsoară forța musculară a celui care le folosește atunci când sunt conectate la un osciloscop (foto).

Elevii de la liceul teoretic “Carmen Sylva” din Eforie Sud participă la ediția din acest an cu un proiect care include dispozitive care vor putea ajuta persoanele cu deficiențe de vedere să se miște mai ușor și în siguranță.

Un elev la colegiul național “Tudor Vianu” din București merge la ISEF cu un proiect bazat pe compararea, în urma unui studiu, a diferitelor tipuri de polimeri pentru a identifica, în final, aplicațiile lor în robotică și în medicină.

Alți doi copii de 16 ani participă la Intel ISEF cu proiectul “Bacteria magnetică”. Acesta reprezintă un ansamblu de nanoparticule magnetice care au proprietatea de a se orienta după câmpul magnetic pentru a găsi hrană.

În fine, a cincea echipă din Suceava a realizat proiectul “Driving Assistant” prin care urmăresc realizarea unui sistem mai sigur de control pentru smartphone în timpul condusului. Funcțiile de bază ale telefonului vor putea fi controlate prin gesturi sau vocal la mesaje, șoferul păstrându-și astfel atenția asupra drumului.

Aproximativ 1.750 de tineri din întreaga lume se întâlnesc la ediția din acest an a Intel ISEF, un program al Society for Science & the Public (the Society), pentru a câștiga premii în valoare de aproape 4 milioane de dolari.