Comisia Europeană a votat inițiativa WiFi4EU, un plan de a introduce rețele WiFi gratuite în orașe, parcuri, piețe și de altfel cam peste tot. După părerea mea nu introducerea va fi problema, ci costul de întreținere și de operare care nu este deocamdată prevăzut de europeni.


Credit foto: © Kguzel | Dreamstime.com – WiFi outdoor

Inițiativa a fost adoptată și de Parlamentul European, împreună cu Comisia Europeană și Consiliul Europei, în urma unui acord politic. Ei au alocat însă pentru acest proiect 120 de milioane de euro, care ar putea fi o sumă suficientă pentru a instala echipamentele, dar nu pentru a întreține și susține traficul generat în aceste locații. Pentru că e bine să avem Internet gratuit, dar cine dintre operatori îl va oferi gratuit? Pe termen lung? Nu cred.

ads

Europenii vor astfel să instaleze WiFi gratuit în aproximativ 6.000-8000 de orașe din Uniunea Europeană. Ar trebui să fie rețele municipale care să acopere piețele principale, parcurile, spitalele, locurile publice din orașe și sate. Ideea nu este rea, eu cred că a mai fost un proiect similar când s-au instalat hot-spot-uri și la noi. Doar că ele au mers la lansarea oficială și apoi au dispărut cu desăvârșire. Pentru că apar probleme. Pentru că accesul la internet costă, chiar dacă plătești 5 euro pe lună, pentru 1000 de hot-spot-uri devine o sumă importantă. Pentru că routerele se strică sau sunt furate, la fel și cablurile, la fel și switch-urile și alte echipamente.

Autoritățile locale vor putea aplica pentru a obține fonduri europene pentru a instala WiFi. Sunt convins că o vor face, apoi vor acorda contractele firmelor partenere, care vor face ceea ce știu cel mai bine: vor toca banii.

Comisia Europeană precizează că primăriile vor suporta costul de a oferi serviciul de Internet. Aici va fi problema majoră, cum spuneam, sunt accesibile 10-50 de hot-spot-uri în orașele mici, poate că Sibiu sau Iași vor avea chestii de gen, dar la Brașov se complică problema și dacă ne uităm la București, e clar că aici se vor da contracte grase.

Mai găsiți câteva informații și aici.