Parlamentul European a adoptat o decizie care stabilește că telefoanle mobile și electronicele trebuie să fie mai rezistente și mai ușor de reparat. Rezoluția a fost adoptată cu 662 de voturi pentru și 32 împotrivă.

Rezoluția Parlamentului European nu impune ceva anume, doar susține că autoritățile și producătorii de electronice trebuie să lucreze pentru ca produsele să fie mai rezistente, mai durabile, iar piesele de schimb trebuie să fie ieftine, ca reparația să fie ușor de suportat. Europenii spun că sondajele la nivel european arată că 77% dintre cetățeni vor să repare un produs defect, nu să cumpere ceva nou. Parlamentul propune astfel să se introducă o etichetă specială pentru aceste produse noi, care să certifice faptul că sunt rezistente și în caz de defectare se pot repara ușor. Ea va avea și o componentă eco.

Autoritățile vor oferi stimuli financiari pentru producătorii de electronice care se înscriu în program. Trebuie să stimuleze reparația ușoară și ieftină a produselor, libertatea utilizatorului de a merge la ce service vrea el precum și vânzarea produselor second hand. Ei cred că astfel se vor reduce volumul mare de deșeuri electronice care ajung acum la reciclare sau direct la gropile de gunoi.

Parlamentul European explică că este complet inadecvat ca bateria unui produs să fie lipită sau sudată în interior fără posibilitate de a fi înlocuită. Astfel, când bateria este expirată, produsul trebuie aruncat cu totul. Bateria trebuie să fie ușor de înlocuit, maximum cu șuruburi. La fel se întâmplă cu ecranul telefoanelor, trebuie să fie ușor de schimbat și fără să includă alte piese, pentru a fi mai ieftin de reparat.

Autoritățile vor lua și măsuri speciale pentru a descuraja comportamentul contrar al companiilor. Dacă un producător introduce anumite componente imposibil de reparat sau înlocuit sau face restricții privind service-ul, vor fi introduse și eventuale amenzi

Se vor realiza de asemenea măsurători pe fiecare categorie de produse pentru a stabili care este durata de viață normală pentru telefoane sau electronice, pentru a se stabili valori minime pentru produsele care vor fi vândute pe viitor în UE.

Decizia este una bună, să vedem însă cum va fi implementată 🙂

Via Android Police.