Pe perioada suspendării cursurilor școlare, secțiunea de Învățare și testare online din cadrul platformei Digitaliada se dovedește utilă pentru continuitatea procesului educațional, pentru orice profesor și elev din România. Începând cu data de 10 martie, 300 de noi școli, 750 de profesori și 1250 de elevi s-au înrolat, profitând de acest Learning Management System gratuit pus la dispoziție de către Fundația Orange prin programul Digitaliada.

Soluția de Learning Management System lansată de Digitaliada din noiembrie 2019 este în limba română, este permanent gratuită și poate fi utilizată pe orice tip de echipament. La acest moment, pe platformă există deja peste 84 de lecții și 1000 de exerciții pentru matematică, iar platforma înregistrează timpul petrecut de fiecare elev la fiecare lecție și numărul de erori, informații pe care profesorul și părintele le primesc în mod automat. De asemenea, în Biblioteca virtuală, profesorii, părinții și elevii pot parcurge peste 200 de probleme de matematică pentru clasele a VI-a, a VII-a și a VIII-a, demonstrate în GeoGebra și în Librăria de teste pot utiliza peste 220 de teste pentru diverse materii.

În prezent, platforma este utilizată deja de către peste 430 de școli din mediul urban și rural, 2100 de profesori, 6200 de elevi și 2300 de părinți. Profesorii și învățătorii creează online teste și teme, elevii parcurg materia, primesc teste și le rezolvă, iar părinții primesc programarea cerințelor și rezultatele obținute de elevi. Odată cu suspendarea cursurilor, platforma a început să fie folosită de multe școli interesate să-și țină elevii aproape.

ads

În afara platformei de Învățare și Testare online, pe platforma națională Digitaliada sunt disponibile peste 1000 de alte resurse educaționale digitale. Acestea au fost create pentru dezvoltarea și evaluarea competențelor elevilor pentru învățământul gimnazial și primar și pot fi folosite în mod gratuit de orice elev, părinte sau profesor:

  • peste 500 de teste și evaluări semestriale în format digital, dezvoltate cu ajutorul aplicațiilor Kahoot!, Quizizz și Socrative
  • peste 200 de probleme de matematică pentru ciclul gimnazial, demonstrate cu ajutorul aplicației GeoGebra
  • 25 de tutoriale video pentru predarea matematicii
  • peste 500 de resurse digitale pentru învățământul primar și gimnazial, înscrise de profesori din toată țara în concursul #Digitaliada

Resursele educaționale deschise pot fi accesate în mod gratuit, pot fi filtrate pe categorii de interes după disciplină, clasă, tipul de lecție și gradul de dificultate dorit. Pentru a fi la curent cu ultimele materiale și resurse încărcate pe platformă, peste 2.300 de părinți, elevi și profesori au creat în ultima săptămână conturi de abonați, ce le oferă posibilitatea de a fi notificați prin e-mail, de fiecare dată când un material din clasa sau materia care îi interesează este încărcat.

Hub-ul digital educațional Digitaliada mai conține Ghidul Școlii Digitale, cu recomandări bazate pe experiența acumulată în cadrul programului Digitaliada în perioada 2016-2019, Ghidul de utilizare a Tablei interactive care conține îndrumări pentru profesori privind utilizarea tablei interactive în școală si 8 ghiduri pentru predarea matematicii și informaticii și TIC cu ajutorul metodelor digitale la clasele de gimnaziu. Pentru anul școlar 2019-2020, echipa Digitaliada recomandă 35 de aplicații digitale gratuite. Acestea urmăresc dezvoltarea gândirii algoritmice, prin aplicațiile de TIC, și dezvoltarea creativității și a înțelegerii logice prin aplicațiile de matematică.