Procesorul flagship Dimensity 9300 realizat de Mediatek, foarte lăudat într-o campanie de promovare plătită și anunțat ca vedeta anului, de fapt se încinge și performează foarte prost orice sarcină mai complexă.

Mediatek Dimensity 9300

Zvonurile despre Mediatek Dimensity 9300 au fost foarte intense. Era prezentat drept cel mai puternic concurent al Snapdragon 8 Gen 3. Iar campania de promovare sună foarte prențios.

Campanie promo Dimensity 9300

WCCFtech scrie: “Analiștii Morgan Stanley, Charlie Chan și Daisy Dai, recunosc Dimensity 9300 drept cel mai puternic smartphone SoC de pe piață în acest moment, iar lansarea sa a fost marcată de noi niveluri de cerere, în special datorită Vivo X100 Pro. Odată cu lansarea, este de așteptat ca cota de piață actuală a companiei de 20% în 2023 să ajungă între 30 și 35% în 2024. În totalul livrărilor, MediaTek va atinge 20 de milioane de unități în acest timp, ceea ce este un nou record”.

Mai mult: “Un nou raport de la Bloomberg afirmă că acțiunile MediaTek au crescut cu aproape 40% de la sfârșitul lunii iunie, depășind rivalul Qualcomm, deoarece cererea pentru chipset-urile producătorului continuă să crească, în special în China”.

Dimensity 9300 este un dezastru în realitate

Pe măsură ce noul vivo X100 Pro a ajuns în mâinile unor testeri pasionați, în sfârșit ne putem face o idee despre performanța termică a chipset-ului MediaTek Dimensity 9300 cu patru nuclee CPU Cortex X4 și fără unități de eficiență.

După cum era de așteptat, răcirea unui chipset cu patru nuclee de înaltă performanță este o sarcină grea. Într-un test popular de accelerare a procesorului, procesorul cu opt nuclee a fost obligat să reducă la 46% din performanță în doar 2 minute (throttling). Patru dintre nuclee au scăzut la 1,2 GHz, trei la 1,5 GHz și unul la doar 0,6 GHz. Asta în comparație cu frecvențele anunțate – Cortex-X4 de 3,25 GHz, trei nuclee Cortex-X4 de 2,85 GHz și patru nuclee Cortex-A720 de 2 GHz.

Testul de accelerare a procesorului este conceput pentru a rula toate nucleele procesorului la maxim. Tocmai pentru a vedea cum face față telefonului la stresul maxim. Vivo X100 Pro, ca majoritatea celorlalte telefoane emblematice, are o soluție de răcire pasivă, în acest caz, o cameră de vapori concepută pentru a îndepărta căldura de la SoC. Ne-am putea aștepta la performanțe mai bune de la un dispozitiv cu răcire activă, cum ar fi un ventilator.