Domino’s Pizza va colabora în Europa cu Starship Technologies, o companie britanică care a realizat un robot autonom pentru livrări. În Germania și Olanda vor începe livrările de pizza cu ajutorul robotului.

Sursa.

Sunt în derulare mai multe proiecte de acest gen, inclusiv livrările cu drona la Amazon și alții. Este o zonă în care roboții vor lua cel mai rapid din joburile oamenilor, atâta timp cât producătorul reușește să-i facă destul de deștepți și destul de fiabili. Efectul *wow* și lipsa unui bacșiș vor impune rapid roboții în acest domeniu, în detrimentul tinerilor care câștigau și eu un ban cinstit.

Starship Technologies are doar trei ani, este o companie realizată de doi dintre fondatorii Skype după ce și-au luat banii. În 2016 au testat tehnologia în Australia și Noua Zeelandă, se pare că testele au mers ok. Deși nu văd cum ar putea ajunge robotul repede la client, în marile orașe cu trafic aglomerat s-ar putea să ajungă. De asemenea, rămâne problema cu accesul la bloc, cum intră pe scară, cum ajunge la etaj și așa mai departe.

Viteza de deplasare este de maxim 6.5 kilometri pe oră. Pizza este ținută în recipiente speciale, ca la băieții care livrează cu scuter, pentru a rămâne caldă. Se pot pune pînă la 8 pizza în spațiul interior, iar clientul primește un cod de deblocare. Sigur, în România, sunt toate șansele ca primul client să ia toate pizzele, chiar dacă nu a plătit pentru ele. Dar mai e pînă ajunge acest sistem și la noi.

Compania colaborează și în Londra cu o firmă de food delivery, Just Eat, în Greenwich. Mai au proiecte în US, în Elveția și în Estonia. Ideea nu e rea și cred că la poștă și curieri ar ușura munca oamenilor. Dar rămâne deocamdată întrebarea, cum fac livrarea finală. Oare coboară clientul jos, ceea ce uneori este neplăcut? Oare urcă robotul cu liftul? Slabe șanse dacă nu există portar la bloc. Dar pentru cartierele de case, poate fi o soluție. Pînă când or apărea roboții ăia mai aproape de forma din filme, umanoizi, care să poată face aproape orice.