Europenii cer companiei americane Apple plata unor taxe restante de 13 miliarde de euro pentru operațiunile din Irlanda. Guvernul irlandez le-a acordat scutiri de taxe.
Autoritățile de la Bruxelles vânează în special companiile americane de tehnologie precum Apple, Google, Microsoft și altele. Ideea e simplă, încasările europene nu sunt taxate aici, ci raportate ca încasări în US, iar companiile plătesc taxe acolo. De-a lungul timpului s-a dovedit că se întâmplă deseori ca firmele să raporteze veniturie astfel, uneori chiar dacă legislația locală era altfel. Habar n-am ce spune legislația americană, dar știu că autoritățile americane au cerut în repetate rânduri europenilor să renunțe la astfel de solicitări. Există în negociere un acord de liber schimb între Europa și SUA, dar care pare suspendat acum.
Europenii au ajuns cu cererea la 13 miliarde de dolari pentru că au luat în calcul afacerile din 1991 pînă anul trecut. Ce companie normală ar putea plăti taxe retroactive din anii ’90? Au mizat totul pe cartea că Apple are de unde plăti, având depozite de miliarde în bănci.
Oficialii de la Dublin spun că acordul cu Google a fost perfect legal și că decizia europeană este greșită, iar ei vor ataca decizia cu apel. Normal, ei nu vor să piardă companiile high-tech americane care și-au făcut sedii acolo datorită taxelor reduse.
Tim Cook a zis recent că tot scandalul este politic și că europenii vor să facă doar scandal. El a spus că nu va accepta decizia și va face apel.