După reclamele băgate prin presă, Facebook a ajuns azi să trimită comunicate de presă traduse în română printr-o agenție locală, ca să liniștească utilizatorii. Apropo, dacă n-ați văzut dimineață, se confirmă și faptul că accesau microfonul telefoanelor. Acest redesign nu a ajuns încă la mine și nici nu e clar dacă vine rapid sau va fi implementat pe viitor. De-asta eu trec modificările că se vor face, nu ca și cum ar fi fost făcute deja.

Promisiunile Facebook

Facebook recunoaște chestiile de bază, folosind un limbaj de lemn gen “mai avem încă mult de lucru pentru a ne consolida politicile“, “vrem ca oamenii să înţeleagă mai bine modul în care Facebook funcţionează şi opţiunile pe care le au în privinţa datelor personale”. Chestii basic de răspuns la o astfel de criză.

Compania a promis însă că modifică meniurile de setări pentru ca datele să fie mai ușor de controlat și înțeles.

  • Va fi remodelat întregul meniu de Setări pentru dispozitivele mobile, de sus în jos, astfel încât totul să poată fi găsit cu uşurinţă. Nu mai sunt Setări dispersate pe aproape 20 de ecrane şi sunt toate într-un singur loc. Vor înlătura opţiunile care nu mai erau de actualizate, astfel încât să fie clar ce informaţie poate fi sau nu partajată cu aplicaţia.
  • Un nou meniu: Privacy Shortcuts. Pe lângă simplificarea meniului de Setări,  informaţiile privind protecţia datelor personale, securitatea şi reclamele ar trebui să fie mult mai uşor de găsit.
  • Din acest meniu, utilizatorii își vor îmbunătăţi securitatea contului: mai multe niveluri de protecţie pot fi adăugate contului. Vor putea să gestioneze informaţiile personale: postările de până atunci pot fi revizuite sau şterse dacă este cazul. Aici sunt incluse postările distribuite sau reacţii la acestea, cererile de prietenie transmise sau căutările făcute pe Facebook. Pot să stabilească ce reclame sunt afişate: prin gestionarea informaţiilor pe care le folosim pentru a afişa reclame, Ad Preferences explică modul în care funcţionează publicitatea pe Facebook şi care sunt opţiunile utilizatorilor. Vor putea să controleze cine poate vedea postările şi informaţiile de profil: informaţiile postate pe Facebook aparţin utilizatorilor şi ei sunt cei care trebuie să stabilească cine le poate vedea şi ce tip de informaţii sunt afişate pe profil.
  • Adaugă instrumente pentru a găsi, descărca şi sterge datele de pe Facebook.  Unii oameni vor să şteargă unele lucruri pe care le-au postat cu ceva timp în urmă, alţii sunt pur şi simplu curioşi să afle ce informaţii deţine Facebook despre ei. Aşa că vor introduce opţiunea Access Your Information – un mod mai sigur prin care oamenii pot accesa si gestiona informaţii precum postări, reacţii, comentarii sau căutări. Din această secţiune pot fi şterse orice informaţii din Timeline sau legate de profil, ce nu ar trebui să mai fie pe Facebook.
  • Va fi simplificat şi modul în care datele postate pe Facebook pot fi descărcate – pentru că, în esenţă, acestea aparţin utilizatorilor. O copie securizată a acestora poate fi descărcată şi chiar transferată către un alt serviciu. Aici sunt incluse fotografii, contacte adăugate contului, postări din Timeline şi altele.

Facebook promite că va comunica mai activ datele colectate și utilizate, într-un limbaj detaliat, uşor de înţeles. În săptămânile următoare vom propune o serie de actualizări ale Condiţiilor de Utilizare a Facebook, bazate pe angajamentul nostru faţă de oameni. Se va actualiza şi politica de utilizare a datelor pentru a explica mai bine ce date colectează şi cum le folosește. Scopul acestor actualizări este transparenţa şi nu dobândirea unor noi permisiuni de a colecta, utiliza şi distribui informaţiile.
Vor anunța mai des schimbările pe care vor să le facă. Ce ziceți, v-au convins?