Intel Arc, noua generație de plăci video dedicate (discrete) vor fi lansate la începutul acestui an, conform unui anunț oficial. Gigantul american va intra în competiție directă cu Nvidia și mai ales cu AMD. Intel Arc sunt bazate pe arhitectura Alchemist, primele apar produsele pentru laptop, apoi cele desktop.

intel arc alchemist

Sursa foto.

Lansarea oficială

Intel a reiterat într-o discuție cu investitorii că va livra GPU-uri Arc pentru laptop în primul trimestru al anului 2022. Iar GPU-urile desktop vor urma la un moment dat în trimestrul al doilea 2022 (aprilie-iunie). GPU-urile stațiilor de lucru vor fi lansate ulterior, în al treilea trimestru.

Intel a lansat puține detalii oficiale despre oricare dintre configurațiile Arc GPU sau obiectivele de performanță. Specificațiile și benchmark-urile scurse au oferit o idee foarte vagă despre ceea ce ne putem aștepta. Vicepreședintele pentru grafică Intel, Raja Koduri, a postat pe Twitter o imagine a unui GPU Arc într-o carcasă NUC „Beast Canyon”. Rulează Shadows of the Tomb Raider din 2018, ceea ce înseamnă că cel puțin unul dintre GPU-uri va fi suficient de mic din punct de vedere fizic pentru a se potrivi în acea carcasă. Dar prețul, disponibilitatea și chiar cum vor arăta cardurile sunt necunoscute.

Intel a postat și un teasing pentru o inițiativă legată de GPU numită „Project Endgame”. Pare să fie un serviciu care va oferi acces la GPU-uri Arc „printr-un serviciu pentru o experiență de calcul mereu accesibilă, cu latență scăzută”. Rămâne de văzut dacă Endgame este un serviciu de jocuri în cloud, cum ar fi GeForce Now de la Nvidia, sau altceva.

Specificații pe surse

Dimensiunea matriței Intel Arc Alchemist are 396 mm2, la egalitate cu GA104 găsit în GeForce RTX 3070 Ti. Rapoartele inițiale sugerau că Arc Alchemist va oferi performanțe la egalitate cu GeForce RTX 3070. Dimensiunea similară a matriței indică două părți cu profiluri de performanță generale similare. Aceasta înseamnă că GPU-urile pentru desktop de prima generație ale Intel s-ar putea să nu atingă nivelurile de performanță GA102, dar ar putea oferi totuși rate de cadre 4K redate.

Rămâne de văzut dacă Intel va putea obține și vinde mai departe suficiente plăci video pentru a face față cererii masive de pe piață. Mulți spun că nu va reuși, iar atât gamerii, cât și minerii de criptomonede vor favoriza plăcile mai puternice de-atât. Dar poate va accentua scăderea prețului pentru modelele GPU care oferă performanțe similare cu 3070.