Intel Core Ultra va fi numită următoarea generație de procesoare pentru computere. Generația este botezată Meteor Lake, iar Intel promite cele mai mari schimbări din ultimii ani. Pentru cei care vor ceva mai multe detalii tehnice, există întotdeauna AnandTech.

Intel Meteor Lake

Generația Intel Meteor Lake

Meteor Lake are lansarea oficială pe 14 decembrie, spune compania. Au prezentat Intel Core Ultra ca fiind cel mai eficient procesor client pe care compania l-a creat vreodată. Va avea și performanțe grafice de până la 2X, plus un nucleu economic, dar care poate rula sarcini în mod independent.

Începând cu Meteor Lake, Intel se va alătura rivalilor săi în realizarea de cipuri de computer din blocuri de construcție asemănătoare Lego. Modulele „CPU” și „GPU” nu sunt doar componente separate pe același cip. Sunt de fapt bucăți separate de siliciu. Imprimate la diferite dimensiuni și apoi aduse împreună. Companii precum AMD și Qualcomm fac acest lucru de ceva vreme.

Dezavantajul pentru acest sistem este că doar o parte din cipul Intel se află de fapt în procesul de ultimă oră Intel 4 al companiei. Grafica se află pe procesul de 5 nm al TSMC, iar I/O și noul „SoC Tile” sunt pe TSMC N6. Dar partea pozitivă este că vei putea alege care componente sunt necesare și la care se poate întrerupe alimentarea cu energie.

Intel încearcă să folosească sistemul din componente separate pentru a reduce radical energia consumată de procesoarele sale. Intel dorește să prevină de asemenea încălzirea. Sistemul de fire de execuție îmbunătățit împinge sarcinile către nuclee de putere mai mare numai după ce le-a încercat mai întâi pe cele cu cea mai mică putere. Acest lucru este valabil și pentru coprocesorul AI. Windows îl poate monitoriza în mod nativ în Task Manager.

Deoarece „Media” este separată de „Grafică”, codificarea și decodificarea integrată a videoclipurilor s-ar putea, teoretic, să se întâmple fără a atinge GPU. În plus față de video AV1, suport nativ HDMI 2.1 și DisplayPort 2.1 și fie video 8K HDR, fie până la patru monitoare 4K simultan, această placă SoC oferă Bluetooth 5.4 și Wi-Fi 7. Acesta din urmă oferă, teoretic, viteze de transfer de până la 5,76 Gbps, presupunând că reușiți să configurați un canal de 320 MHz.

Intel spune că Meteor Lake poate adăuga grafica Intel Arc. Au acum și unități dedicate tay tracing și până la 8 nuclee Xe pe cipul în sine. Intel spune că GPU-ul „Xe LPG” oferă până la dublul performanțelor pe watt ale Xe LP. Acceptă, de asemenea, XeSS de la Intel – upscaler-ul său inteligent asemănător cu DLSS de la Nvidia și FSR de la AMD.

Intel spune că GPU-ul poate „funcționa la o tensiune minimă mult mai mică și poate atinge o viteză maximă de ceas mult mai mare” decât iGPU-urile anterioare, la mult peste 2 GHz. Intel și-a dezvoltat și propria soluție de răcire cu „cameră de vapori la preț redus”, pentru laptopurile destinate jucătorilor pasionați și creatorilor digitali care vor veni cu Meteor Lake.