Intel și Micron au lansat azi oficial tehnologia 3D XPoint, un tip de memorie care poate accelera orice dispozitiv, aplicație sau serviciu, mai ales la volume mari de date. Acum în producție, tehnologia 3D XPoint este un progres major și prima nouă categorie de memorie de la lansarea celei flash de tip NAND în 1989.

3D XPoint_Die

Tehnologia combină performanța, densitatea, puterea, non-volatilitatea și costurile reduse ale tuturor tipurilor de memorie disponibile pe piață în prezent. Conform Intel, memoriile 3D XPoint sunt de 1.000 de ori mai rapide decât NAND, are o durabilitate de până la 1.000 de ori mai mare, fiind în același timp de 10 ori mai densă față de memoriile convenționale.

Retailerii pot folosi tehnologia 3D XPoint pentru a identifica mai rapid modele de fraudare în tranzacțiile financiare, cercetătorii din domeniul medical ar putea prelucra și analiza seturi mari de date în timp real, accelera sarcini complexe, cum ar fi analiza genetică și de urmărire a bolilor.

ads

Beneficiile de performanță ale tehnologiei 3D XPoint ar putea spori, de asemenea, experiența de computing, permițând utilizatorilor să se bucure de interacțiuni mai rapide pe canalele de social media, precum și experiențe de joc mai captivante. Natura non-volatilă a tehnologiei o face de asemenea o alegere foarte bună pentru o varietate de aplicații de stocare cu latență scăzută, deoarece datele nu sunt șterse atunci când aparatul este oprit.

10 ani de cercetare

După mai mult de un deceniu de cercetare și dezvoltare, tehnologia 3D XPoint a fost construită de la zero pentru a răspunde nevoii de stocare non-volatilă de înaltă performanță, rezistentă și de memorie la un cost accesibil. Acesta deschide calea într-o nouă clasă de memorie non-volatilă, care reduce semnificativ latenţa, permițând stocarea mai multor date în apropierea procesorului și accesate la viteze mari, lucru ce anterior nu era posibil.

Arhitectura inovatoare, fără tranzistori, creează o tablă de șah tridimensională în care celulele de memorie sunt așezate astfel încât să permită celulelor să fie abordate în mod individual. Ca rezultat, datele pot fi scrise și citite în volume mici, ceea ce duce la procese mai eficiente și mai rapide de citire / scriere.

Tehnologia 3D XPoint va fi disponibilă în acest an pentru anumiți clienți. Intel și Micron dezvoltă în prezent produse individuale bazate pe noua tehnologie.