Intel Xeon E7-8890 v4 este cel mai puternic procesor realizat de gigantul american, un monstru cu 24 de nuclee pentru serverele de mare putere și super-computere. Este versiunea “Pro” a modelului Broadwel-E cu 10 nuclee pentru consumer anunțat deja.

xeon-e7v4-on-wafer-white-100664670-large

Credit foto: Intel

Modelul Xeon E7-8890 v4 are nucleele la 2.2GHz, dispune de 60MB cache și consumă 165w.

Acest gen de procesor este dedicat serverelor de mare putere, iar specialiștii estimează că va fi folosit în rack-uri de 4 sau 8 socket-uri. Astfel, un sistem complet ar avea 192 de nuclee și ar putea suporta 2TB de memorie RAM. Ideal pentru Cloud-Computing și alte aplicații intensive. Există pe piață și soluții mai avansate, precum cele de Fujitsu, care pot combina 32 de socket-uri, ajungând astfel la 768 de nuclee.

Conform comunicatului oficial Intel, circa 18 de parteneri din toată lumea vor lansa 51 de sisteme diferite bazate pe noul procesor. Familia Xeon E7 are șapte procesoare noi, cu un număr de nuclee de la 4 la 24. Există și modele cu consum mai redus, dar și cu performanțe mai slabe.

Procesoarele de acest nivel sunt pentru aplicații precum Inteligența Artificială, cercetare și dezvoltare și studierea fenomenelor meteorologice.

Dan Dragomir

editor at Computerblog.ro
Am fost ziarist timp de 15 ani, ultimii zece ani i-am petrecut în domeniul IT. Din 2010 sunt blogger profesionist, în principal pe Computerblog.

Mă găsiți de asemenea pe Youtube cu un canal în care vorbim despre telefoane, aplicații și jocuri.

Am lucrat printre altele pentru ZF.ro, Descopera.ro, Go4IT.ro, Jurnalul.ro, PlayTech.ro, Zonait.tv și multe alte site-uri, ziare, săptămânale sau reviste.

Autorul poate fi contactat pe adresa [email protected]
!! NU SUNT MAGAZIN SAU SERVICE !!