HiSilicon Kirin 9000 va fi procesorul seriei Huawei Mate 40 iar lansarea are loc pe 3 septembrie în cadrul IFA Berlin 2020. Anul acesta nu merg la Berlin, dar asta nu mă împiedică să vă povestesc tot ce se întâmplă acolo urmărind evenimentele online.

Kirin 9000 pe 5 nanometri

Huawei a confirmat deja oficial primul său eveniment de toamnă, marcat de prezentarea viziunii companiei chineze privind evoluția tehnologiei. Vor spune cum văd evoluția Huawei după interdicțiile americane și restricțiile privind 5G. Tare sunt curios care este viziunea lor, anul trecut s-au comportat de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat. Probabil ei vor continua să prezinte lucrurile astfel, dar situația este de fapt mult mai neclară.

Telefoanele Huawei Mate 40 au fost deja certificate oficial, dar probabil stocul lor va fi limitat. TSMC, care produce chip-urile Kirin a primit interdicție de la americani să mai livreze procesoare către Huawei din 15 septembrie. Poate că acum pe vară au lucrat în trei schimburi să facă stocuri de procesoare, dar câte unități ar fi putut face? Câteva milioane? Puteau atinge zeci de milioane?

Huawei Mate 40 va fi probabil ultima serie modernă produsă de compania chineză. Dacă le rămân stocuri de procesoare, poate apucă să lanseze Huawei P50 la primăvară, dar ăsta este punctul maxim. Iar să producă procesoare noi doar cu tehnologii chinezești va fi extrem de greu. Nu vor merge aplicațiile corect. Sistemul de operare va avea lag sau se va bloca. Nu ai cum să ocolești. Chiar dacă reproduc tehnologiile fără acord, presupunând că ar avea cum, tot nu va funcționa la fel cu modelele originale produse pînă acum.

Iar zvonul online este că Huawei poate fabrica acum procesoare pe 45 de nanometri. Când generația nouă este pe 5 nanometri, iar majoritatea flagshipurilor actuale sunt pe 7 nanometri. Păi cu acele modele gen Intel Core 7 din 2009 poate face laptopuri slăbuțe, dar nu telefoane. Poate tablete, care se vor încinge îngrozitor și vor merge greu. Le vor trebui ani să avanseze producția să revină la nivelul occidental.

Huawei vision ifa berlin 2020

O să urmăresc evenimentul de la IFA să vedem ce prezintă acolo. Procesorul pe 5 nanometri ar trebui să fie cel mai puternic din 2020 și va trasa trendul. Vine tare din urmă Apple cu lansarea pe 10 septembhrie, cu procesorul Apple A14 pe 5 nanometri. Qualcomm abia în decembrie prezintă Snapdragon 875 pe această arhitectură, iar apoi la final vine și Samsung cu Exynos 1000.

Atât TSMC (companie taiwaneză) care producea Kirin, cât și Huawei, au recunoscut oficial că nu mai pot produce procesoare după 15 septembrie. Noua sancțiune va afecta Huawei și pe telefoane, dar și pe zona de echipamente telecom 5G, care foloseau procesoarele pentru a gesiona traficul online și de voce. Detalii aici.

Via: GizmoChina, Huawei