Americanii au realizat un tun cu laser care pentru prima dată a fost montat pe un elicopter Apache. Până acum laserul era folosit mai mult pentru a ghida rachetele, în soluții de o energie scăzută.

Acum folosesc High Energy Laser, capabil să treacă prin orice blindaj și protecție. Conform comunicatului oficial, testele au fost un real succes.

Sistemul actual folosește o serie de senzori pentru a direcționa raza laser, iar cercetătorii spun că deja arma este pregătită să intre pe câmpul de luptă. Combină senzori optici cu cei infraroșu pentru a selecta mai precis țintele care urmează să fie lovite. A fost testat pe elicopter pentru a vedea dacă se poate stabiliza suficient în timpul mișcării aeronavei.

Laserul High Energy are puterea de a distruge singur anumite ținte. Americanii au testat laserul și montat pe un camion de luptă, Heavy Expanded Mobility Tactical Truck, dar și pe navele de luptă ale marinei. Ei spun că avantajul esențial al laserului este că raza nu se vede, nu se poate detecta rapid de unde vine, iar intensitatea este reglabilă în funcție de materialul care trebuie lovit.

O astfel de armă poate fi setată să nu producă victime umane și totuși să dezactiveze anumite unități ale inamicului. Pe apă au testat un laser cu intensitatea de 30 kW, care a primit autorizația să fie folosit deocamdată în scopuri defensive. Pe elicopter au pus un laser de 10 kW, iar deocamdată scopul său este să doboare eventualele drone care ar fi folosite de inamici contra elicopterelor armatei americane.

Pe un tab al infanteriei au montat un laser de 5 kW, care a trecut și el toate testele. Mai jos vă pun și poza în care arată materialele distruse de laser. Inclusiv kevlar sau combinație între kevlar și fibre de carbon.

Și ca să deschidem discuția, mai merită să amintim că la noi se construiește cel mai mare laser din lume, iar recent autoritățile au refuzat să angajeze orice specialist străin acolo. Oare de ce…