Mediat tocmai a lansat Helio X30 cu performanțe similare cu Snapdragon 835, dar nu se oprește aici, vor face un procesor pe 7 nanometri (835 e pe 10 nanometri) și cu 12 nuclee, care să ofere mai multă performanță. Desigur, pînă nu câștigă testele de performanță cum o fac procesoarele A de la iPhone, nu-i va băga lumea în seamă prea tare.

Mediatek Helio X30

Anul trecut, Mediatek au lansat Helio, primele procesoare cu 10 nuclee, în principiu 2 de performanță, 4 economice dar cu frecvența ridicată și 4 economice cu frecvențe reduse, pentru a reduce consumul de energie. Nu am avut ocazia să testez niciun terminal cu procesor de acest gen, dar din teste am văzut că erau destul de performante și reprezintă o alternativă bună pentru monopolul Qualcomm. Mediatek Helio X30 este construit pe 10 nanometri la fel ca Snapdragon 835 sau următorul Exynos 8895 al Samsung și va avea tot 10 nuclee. Consumă cu 50% mai puțină energie decât versiunea X20, iar performanțele de procesare cresc cu 35%, un procent important. Sistemul este similar, două nuclee Cortex-A73 la 2.5GHz, patru Cortex-A53 la 2.2 GHz și alte patru nuclee A53 la 1.9GHz. Are accelerator grafic de top de la PowerVR și suportă 8GB de RAM. Sigur vom vedea terminale smartphone puternice și accesibile cu acest procesor. Suportă două camere de 16 megapixeli, filmare 4K și de asemenea are modem LTE Cat10.

Procesor 12-core

Următorul pas pentru Mediatek va fi lansarea unui procesor cu 12 nuclee, care va fi construit pe 7 nanometri. Cu fiecare scădere importantă de dimensiune, procesoarele consumă mai puțină energie, nu se mai înging și au posibilitatea de a rula la frecvențe mai mari, crescând performanța. Producătorii au în plan să ajungă la 5 nanometri prin 2020, iar de-acolo înainte din câte am înțeles va fi greu să mai reducă dimensiunile. Dar urmează să vedem.

Probabil cu cele 12 nuclee se gândesc să pună 4 performante în cluster, apoi 4 de nivel mediu și 4 economice. Sau cine știe ce planuri au de fapt. Poate au găsit altă soluție, gen hexa-core performant și hexa-core economic. Vedem anul viitor, pentru că pe-atunci va fi gata. Deocamdată nu produce nimeni pe 7 nanometri. Anul viitor va trece și Samsung la tehnologia pe 7 nanometri, așa că mai avem de așteptat.