Se pare că Microsoft pregătește lansarea Windows 10 Pro for Workstation, o versiune pentru profesioniști cu funcții mai avansate. Nu avem dovezi oficiale, dar se pare că într-unul din build-urile de test apar referințe la această variantă.

Însă prin aceeași metodă Microsoft a lăsat să se afle despre Windows 10 Creators Update și de multe alte noutăți. Prin faptul că a inclus detalii despre ele în versiunile de test pe care le trimite partenerilor din grupul de testeri Windows 10.

Microsoft nu a mai folosit de mult timp brandul “For Worstation”, de altfel nu prea era cazul pentru versiunea Pro a Windows este perfect capabil să ruleze pe stații de lucru. Noua versiune Windows 10 Pro for Workstation are ca descriere “Windows 10 Pro for Advanced PCs”. Ar fi patru noutăți principale în modul de lucru, în funcție de scenariul principal de utilizare.

Workstation mode. Este considerată o optimizare pentru cei care lucrează cu aplicații de tipul Photoshop, CAD/CAM, aplicații intensive care necesită resurse. Este similar oarecum cu Windows 10 Game Mode, practic se optimizează toate resursele și se eliberează memoria pentru a permite aplicației intensive să folosească la maxim resursele computerului. Ar trebui să îmbunătățească oarecum experiența cu aceste aplicații intensive.

Resilient file system (ReFS). Se pare că vechiul sistem NTFS este înlocuit de noul ReFS, sistemul de fișiere capabil să proceseze mai bine volume mari de date, vorbim de volume pînă la 16 miliarde de GB. Plus soluții de a corecta erorile și altele asemenea.

Faster file handling. Relativ similar, doar că se referă la transferul de date, din rețea sau de pe alte medii de stocare. Includ un nou protocol SMB Direct, care permite transferul rapid de fișiere mari.

Expanded hardware support. Va permite utilizarea a patru procesoare și 6TB de memorie RAM, configurații de nivelul serverelor pe care Windows 10 Pro nu le permite. Abia aștept să văd primul setup de jocuri folosind 4 CPU. Deocamdată versiunea este probabil în teste și vom vedea pe parcursul anului care sunt noutățile și pentru ce moduri de lucru au gândit această platformă nouă.