Nvidia Tegra K1 este noua platformă mobilă a companiei americane, iar oficialii companiei susțin că au folosit o tehnologie atât de avansată încât este “extraterestră”. Așa că au făcut și un viral pe tema asta. Sunt două variante pentru K1, quad-core și dual-core. Nvidia a avut mega-succes cu primele versiuni Tegra, dar ascensiunea Qualcomm este fulminantă și Tegra 4 nu a prins deloc la marii producători de gadgeturi (este doar pe Nexus 7, Surface 2 sau Transformer Pad). În ultimul an și Intel a devenit un concurent serios, iar Mediatek și Rockchip domină zona entry-level.

Nvidia Tegra K1 - lansarea
Nvidia Tegra K1 – lansarea

Tegra K1 – detalii tehnice

Noua platformă mobilă are GPU cu 192 de nuclee, spun oficialii Nvidia. Varianta quad-core este pe 32 de biți, ajunge la 2,3 GHz, iar varianta dual-core este pe 64 de biți și atinge 2,5 GHz. Deja este clar că 2014 este anul procesoarelor pe 64 de biți și probabil toți marii jucători vor lansa astfel de modele, deci e clar că Samsung trebuie să aducă Exynos la același nivel și chiar peste competiție…

Nvidia a folosit numele Tegra K1 pentru că li s-a părut că Tegra 5 suna prea comun, iar actualizările sunt multiple. “Pur și simplu nu este doar evoluție liniară”, a spus Jen-Hsun Huang.

Tegra K1 încorporează tehnologia GPU Kepler, care domină acum zona de computere Windows. Nvidia continuă să dezvolte zona de gaming pe dispozitive mobile și a detaliat planurile privind 2014. Unreal Engine 4 va fi portat pe Tegra K1.

De asemenea, au detaliat planurile privind industria auto și colaborarea cu Audi, BMW sau Tesla.