Unul dintre cele mai bune smartphone-uri pe piață la ora actuală, Huawei P10 are oficial stocuri cu probleme de memorie și display. Nu văzusem discuția globală și am citit despre asta pe Mobzine. Se pare că lipsa stocurilor de componente a obligat compania chineză să lanseze produse cu memorii mai proaste fără a marca loturile clar pentru ca utilizatorii să știe problema.

UPDATE: comunicat oficial Huawei:

“Suntem conștienți de preocupările legate de memoria internă a modelelor Huawei P10 și P10 Plus. Înțelegem aceste preocupări și dorim să oferim mai multe informații. În conformitate cu practicile standard din industrie, pentru modelul Huawei P10 folosim o varietate de componente în cazul memoriei flash. Toate aceste componente sunt de calitate înaltă. Prin testarea riguroasă realizată, garantăm că toate dispozitivele P10 îndeplinesc același nivel de performanță și oferă aceeași experiență pentru utilizatori. Testarea unei singure componente hardware, precum cipul de memorie flash, nu reprezintă o măsurare reală a performanței telefonului. Performanță este determinată de integrarea componentelor software și hardware, astfel că această metodologie reflectă cel mai bine realitatea. Software-ul și hardware-ul de pe fiecare telefon Huawei P10 sunt reglate potrivit pentru că fiecare model să ofere o experiență bună de utilizare.”

Discuția a început cam acum 6 zile pe XDA-Developers, iar unii utilizatori nu puteau explica de ce scorurile de performanță diferă atât de mult comparat cu terminalele prezentate la teste. Modelele cu memorii lente pot scoate în testele de performanță scoruri la jumătate cât modelele trimise la teste presei de specialitate. Aceste modele se vând însă la același preț cu terminalele Huawei P10 care au performanțe bune. Per-total, un model de business practicat în China, dar care dăunează imaginii companiei.

CEO-ul Huawei CBG (Consumer Business Group) a răspuns oficial acuzațiilor apărute, pe rețeaua de socializare Weibo din China.

Conform anunțului de la lansarea oficială, performanțele Huawei P10 se datorează utilizării memoriilor de nouă generație UFS 2.0/2.1. Anterior se folosea memorie eMMC 5.1 cu performanțe mai slabe. Din cauza cererii foarte mari pentru Huawei P10 și a lipsei de memorii UFS, Huawei a folosit pentru o serie de loturi și memoriile eMMC 5.1. Conform oficialilor, Huawei nu a inclus niciodată în specificațiile oficiale memoria UFS (dar vă spun sigur că au menționat-o la evenimentul de lansare oficială).

În loc de scuze și de o reducere de preț – decizie destul de obișnuită în această industrie – cei de la Huawei spun că rezultatele din benchmark nu contează și că experiența utilizatorilor va fi la fel de bună chiar dacă memoria e mai slabă. Și cu asta-basta.

Legat de ecran, Huawei P10 nu are stratul de protecție contra-amprentelor (oleophobic coating). Acest lucru face ca display-ul să fie mult mai murdar. Explicația oficială este că acest strat interfera cu senzorii touch, fiind încărcat electrostatic. Astfel, inginerii au găsit soluția asta, să renunțe de tot la stratul de protecție.

Aparent, Huawei Mate 9 are doar memorii UFS 2.0/2.1 fără alte probleme, dar nici el nu are protecție contra amprentelor.