Discutia a debutat deja de cateva zile, dar nu ma pot abtine sa nu comentez. Totul a pornit de la Manac, apoi discutia a fost comentata de Orlando, Zoso sau Seceleanu, dar si de altii pe care nu am sa-i citez acum. Ma refer la Realitatea, noul „numaru unu” din Romania in privinta traficului quality si de stiri. Cei de la Antena 3 au facut un apel pentru „desecretizarea” surselor din care vine traficul „explodat” al Realitatea. Un articol interesant si la Subiectiv.ro.

Pentru amatorii de controverse, v-am pregatit si doua grafice din Google Trends for Websites. Interesant… click pe poza pentru detalii. In al doilea grafic se vede apropierea mai bine, dar HotNews ramane peste. Asta asa, ca fapt divers.

Vreau sa fac cateva precizari. Sunt de acord cu afirmatia „toata lumea face SEO spam”, dar nu sunt de acord ca aceiasi oameni care spun asta sa afirme ca, de fapt, ei sunt „mai corecti” decat competitorii lor.

In al doilea rand, in conditiile in care toti fura intr-o forma sau alta, cum poti tu sa ii acuzi pe ceilalti hoti ca au fost mai productivi?

Dar traim intr-o tara latino-balcanica, sa nu uitam asta. Orgoliile sunt mari, prostia asisderea. Oamenii din online tin neaptarat sa isi spele rufele in public, in vederea celor care decid bugetele care vor fi investite anul acesta. Ma rog, cu siguranta nu se vor opri eventualele campanii pentru ca unii sau altii recunosc ca traficul pe care il au nu este tocmai „curat”. Dar poate sunt si unii care ar vrea sa investeasca in publicitate online si nu o fac nici anul acesta. De ce? Pentru ca vad numai mizerii. Eventual se duc tot la Google si raman tot cu buza umflata vazand ca nu functioneaza la fel de bine ca in SUA.

Alta problema ar fi cea de comunicare. Vivi explica foarte bine una dintre problemele observate la Intact Interactive. Oamenii se grabesc cu afirmatiile de genul „cel mai vizitat”, cel mai popular, cu cei mai multi vizitatori unici si asa mai departe. Ca sa nu mai vorbim de quality. Ce calitate poate fi intr-o masa de adolescenti care cauta porn si sex?

Pe de alta parte, la ce sa ma astept, cand ZF incepe sa faca copy+paste la stiri, fara a pune macar sursa?

Ma rog, lasand la o parte vorbaria, sa tragem o concluzie. In Romania, si in online se fura.