Panasonic a prezentat oficial noul cu mândrie noul Lumix GH6, modelul Micro Four Thirds dedicat pentru filmare. Din 2009 seria GH a combinat camerele foto cu aparate dedicate video.
Lumix GH6 va fi disponibil din martie 2022 la un preț recomandat de 10.899 lei numai pentru body sau de la 13.899 lei pentru un kit care include un obiectiv de 12-60 mm F2.8-4.

Lumix GH6

Despre Lumix GH6

Lumix GH6 oferă înregistrare 5.7K la 30 de cadre pe secundă, disponibilă în format ProRes 422 HQ și ProRes 422 pentru prima data. Include modurile 5.7K 4:2:0 10 bit 60p/50p și 5.8K 30p/25p/24p (4.4K 60p) 4:2:0 10 biți și anamorfic 4:3. Lumix GH6 poate realiza înregistrare Cinema 4K 60p 4:2:2 10 bit, precum și ieșire simultană în Cinema 4K 60p 4:2:2 10 bit prin HDMI. Înregistrează video 4:2:0 4K 120p 10 bit și 4:2:2 10 bit FHD 240p HFR cu audio. Iar la FHD atinge maxim 300fps VFR (Variable Frame Rate), care permite mișcarea dinamică a unui subiect.

Supraîncălzirea este o problemă gravă pentru înregistrarea video continuă, mai ales atunci când rezoluția și ratele de cadre sunt crescute. Lumix GH6 permite un timp nelimitat de înregistrare video prin optimizarea traseului de disipare a căldurii cu un mecanism de răcire forțată cu ventilator.

Pentru o fotografiere agilă din mână, LUMIX GH6 a adoptat un nou senzor giroscop cu 5 axe de foarte-înaltă precizie, cu un nou algoritm pentru a obține 7,5 stopuri utilizând Body I.S. și Dual I.S. 2. Imagini de înaltă rezoluție pot fi fotografiate folosind modul High Resolution fără trepied. Fotografiază opt imagini consecutive în timp ce deplasează senzorul de 25 megapixeli folosind mecanismul Body I.S. (Image Stabilizer). Se creează o imagine echivalentă de 100 de megapixeli (11552 x 8672 pixeli).

Lumix GH6 oferă peste 12 stopuri de gamă dinamică pentru capacitatea de înregistrare V-Log preinstalată. Se extinde și la 13+ stopuri când se folosește modul Dynamic Range Boost. Permite captură V-Log/V-Gamut pentru prima dată în seria de camere LUMIX G Series Micro Four Thirds.

Lumix GH6 oferă înregistrare audio îmbunătățită. Oferă înregistrarea pe 4 canale 48 kHz sau 96 kHz 24 bit cu un adaptor pentru microfon XLR. Înregistrarea pe 2 canale 48 kHz 24 bit este posibilă și cu microfonul încorporat, iar înregistrarea pe 2 canale 96 kHz -24 bit la rezoluție înaltă se poate face cu un microfon extern.

Alte funcții practice

Există o varietate de setări în Photo Style, inclusiv diferite presetări gamma Cinelike cum ar fi „Cinelike D2” și „Cinelike V2” care au caracteristici de setare gamma similare celor utilizate în producția de filme. Ca răspuns la solicitările utilizatorilor profesioniști, sunt disponibile funcții de asistență video, cum ar fi Waveform Monitor, Zebra Pattern, Luminance Spot Meter, Frame Marker, Anamorphic Desqueeze Display, indicator de înregistrare Red REC Frame și lămpi Tally pe fața și pe spatele camerei.

Ceea ce este nou pe LUMIX GH6 este Safety Zone Marker, care arată un ghid de 95%, 90% sau 80% din zona de înregistrare pentru a securiza o zonă pentru compoziție, logouri suprapuneri și pentru subtitrări. Center Marker acum vă permite să alegeți din mai multe tipuri de marker. La setarea temperaturii culorii, valorile alese în Kelvin pot fi acum afișate pe ecranul de înregistrare.
Videoclipurile 4K 60p Time Lapse pot fi produse și direct în cameră. Cu funcția Exposure Leveling, expunerea este ajustată automat pentru a preveni schimbările mari de luminozitate între cadrele adiacente pentru a produce imagini cu expuneri de timp egale.

Asistența MF în timpul înregistrării video este acum posibilă, permițând utilizatorului să mărească ecranul de până la 6x pentru a verifica focalizarea. Apăsând AF-ON sau atingând ecranul în modul MF Assist declanșează GH6 să focalizeze pe zona selectată automat – posibil și în timpul înregistrării.

Procesor și tehnologie

Panasonic a dezvoltat un nou senzor Live MOS de 25,2 megapixeli fără LPF (Low-pass Filter). Are viteză mare citire a semnalului și reduce problema „rolling shutter” – obține o gamă dinamică largă. Noul procesor Venus din GH6 permite tehnologiilor avansate de procesare a imaginii să compună imagini de înaltă rezoluție cu textura naturală fără zgomot.

Venus Engine oferă aproximativ dublul puterii de procesare, permițând procesarea la viteză mare a numărului mai mare de pixeli ai noului senzor și a videoclipurilor cu rezoluție mai mare și cu rată de biți mai mare. Această evoluție include trei tehnologii cheie – New Intelligent Detail Processing, New 2D Noise Reduction și High Precision 3D Noise Reduction pentru videoclipuri.

Combinația dintre noul senzor avansat cu performanță de saturație îmbunătățită și noul procesor face posibilă redarea unei imagini mai clare chiar și la rezoluție înaltă de 25,2 megapixeli și sensibilitate ISO minimă mai mică – la ISO 100 [Foto: ISO 50 (Extins) – 25600 / Video: ISO 50 (Extins) -12800].

Vizorul live de 3.680.000 de puncte de 0,76x folosește un afișaj OLED foarte receptiv și ușor de vizualizat pentru a surprinde chiar și subiecții care se mișcă rapid în detalii fine. În plus, afișajul cu contrast ridicat (aproximativ 10.000:1) prezintă subiectul cu gradații fine și claritate ridicată. Cu viteza de citire mai mare a noului senzor și puterea superioară de procesare a noului Venus Engine, LUMIX GH6 oferă, de asemenea, fotografiere în rafală AFS folosind obturatorul electronic la 75 de cadre pe secundă cu o rezoluție de 25,2 megapixeli. Viteza mai mare de citire a senzorului minimizează, de asemenea, distorsiunea “rolling shutter” și captează imagini prea rapide pentru ca ochiul liber să le proceseze.

GH6 este suficient de robust pentru a rezista chiar și la utilizare grea pe teren. Are un cadru față / spate din aliaj de magneziu turnat sub presiune și nu este doar rezistent la stropire, ci și la praf și la îngheț până la – 10 grade Celsius. Obturatorul este, de asemenea, proiectat să reziste pentru aproximativ 200.000 de cicluri. Butonul Rec este situat atât în partea superioară, cât și în partea din față a camerei, ceea ce facilitează pornirea și oprirea înregistrării chiar și atunci când fotografiați la un unghi mic sau cu un suport de umăr.

LUMIX GH6 este echipat cu slot dublu pentru carduri. Cardul CFexpress (de tip B) permite înregistrarea internă a videoclipurilor cu rate de biți ridicate la 800 Mbps sau mai mult, inclusiv 5.7K 30p ProRes 422 HQ și C4K 60p ALL-I. Cardul de memorie SD UHS II V90 permite înregistrarea internă a videoclipurilor la 600Mbps sau mai puțin și este, de asemenea, posibilă alegerea metodei de stocare dintre Relay Recording, Backup Recording, Allocation Recording, folosind atât cardul de memorie SD, cât și cardul CFexpress.

Pentru conectivitate este disponibil un conector HDMI (de tip A). În plus, un suport de blocare a cablului pentru cablul HDMI/USB este inclus în cutie pentru a preveni probleme cum ar fi deconectarea în timpul utilizării. LUMIX GH6 suportă USB 3.2 Gen 2 pentru scriere și citire de mare viteză. Acumulatorul de mare capacitate de 2200 mAh poate fi reîncărcat fie prin adaptorul de rețea, fie prin USB, în funcție de alegerea utilizatorilor.

Banda Wi-Fi 5 GHz (IEEE802.11ac) este adăugată pe lângă cea de 2,4 GHz (IEEE802.11b/g/n). Acest lucru oferă o conexiune sigură și stabilă nu numai cu un smartphone / tabletă, ci și cu alte dispozitive aflate în locație pentru o control fără probleme de la distanță. Viteza de transmisie a datelor foto/video este, de asemenea, crescută prin utilizarea benzii de 5 GHz.

Compatibilitatea cu Bluetooth 5.0 (BLE: Bluetooth Low Energy) permite conectarea constantă cu un smartphone sau o tabletă cu un consum minim de energie.

Clienții care achiziționează o cameră LUMIX GH6 înainte de 30 aprilie 2022 pot primi gratuit un card Lexar Professional CFexpress Type B GOLD Series de 128 GB și +1 an de extindere a garanției.